Suspendre el Mobile World Congress va ser decisió dels organitzadors, no del Govern, com diu Torra

El consorci GSMA va anunciar la suspensió de l’esdeveniment el 12 de febrer en un comunicat


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que la suspensió del Mobile World Congress va ser una decisió “difícil” que “els governants” van haver de prendre al principi de la pandèmia, una declaració ENGANYOSA perquè la retirada va ser anunciada de forma unilateral pels organitzadors, la patronal d'operadores GSMA, després que algunes de les empreses que la formen anunciessin la seva retirada.

La suspensió del Mobile World Congress va ser una decisió difícil, la primera de les que hem anat prenent. Però els governants no som mers observadors, no ens toca pas fer un relat lineal dels fets, sinó que ens toca actuar i prendre decisions. I fer-ho sempre abans que sigui massa tard"

Quim Torra, president de la Generalitat

Tal com va assegurar John Hoffman, director executiu de GSMA en un comunicat el passat 12 de febrer: “la GSMA ha cancel·lat el MWC Barcelona 2020 a causa de les preocupacions globals sobre el brot del coronavirus, les dificultats per viatjar i altres circumstàncies que fan impossible per a la GSMA portar endavant l’esdeveniment”. Al dia següent, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, van comparèixer en una roda de premsa amb Hoffman i el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, que va manifestar que Fira (recinte on se celebra l’acte) “comprèn i respecta la difícil decisió de la GSMA, organitzadora de l’esdeveniment”. 

Dos dies després

El departament de comunicació del president ha remès a Verificat als comunicats que la Generalitat va publicar aquella setmana. No n’hi ha cap on s’anunciï cap acord de suspendre el Mobile. De fet, el primer comentari que va fer Torra al respecte va ser el 14 de febrer, dos dies després de l’anunci. 

Sobre “la cancel·lació del Mobile”, Torra va declarar que "aquest fet ha estat causat no pas per l’epidèmia de la Covid-19, que no té casos registrats a Catalunya i que tampoc respon a cap recomanació de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), sinó per allò que ara coneixem com infodèmia o epidèmia de la por que la desinformació ha escampat arreu".

"Amb tota normalitat"

De fet, un dia abans de la cancel·lació, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va assegurar que "el Govern català s’ha posat a disposició i està en permanent contacte amb Fira de Barcelona i el GSMA perquè el MWC pugui desenvolupar-se amb tota la normalitat". "És plenament segur participar en el MWC. Tenim un sistema sanitari preparat per atendre qualsevol situació d’emergència en la qual es puguin trobar els ciutadans de Catalunya, però també els seus visitants", va dir Aragonès en una entrevista a Els Matins de TV3 recollida al web de la Generalitat.

El mateix dia 11, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i la de Salut, Alba Vergés, es van reunir amb una cinquantena de representants consulars per conèixer els protocols davant el nou coronavirus, "especialment en el marc de la propera celebració a Barcelona del Mobile World Congress".

El gabinet de premsa del Departament de Polítiques Digitals ha explicat que el govern de la Generalitat es va reunir tant de forma telemàtica com presencial amb els organitzadors del Mobile World Congress durant els dies previs a la decisió de la GSMA.