Què sabem de l’empresari que suposadament vol entregar Puigdemont a la justícia espanyola?

Gerard Bellalta és l’empresari i polític català que ha dit que ofereix 100.000 euros per entregar Puigdemont a la justícia espanyola.


  • Va ser candidat de Plataforma per Catalunya a Vilanova i la Geltrú i ha participat en diverses formacions d’ultradreta.

  • Bellalta va deixar el partit d’Anglada quan es va saber que havia estat condemnat pel Tribunal Suprem per falsificar contractes laborals a estrangers sense permís de residència.   

  • És proper a l’empresari José Armando Robles Valenzuela, director del web Alerta Digital, on es van publicar les seves declaracions sobre els "100.000 euros" per entregar a Puigdemont

L’expresident Carles Puigdemont ha demanat empara legal al Parlament de Catalunya per les suposades amenaces de l’empresari Gerard Bellalta de “segrestar-lo” i lliurar-lo a la justícia espanyola. El Parlament ha confirmat a Verificat que el 4 d’abril va rebre la carta de Puigdemont, que està instal·lat a Bèlgica, acusat de rebel·lió i malversació en el marc del procés independentista. En una reunió de la Mesa del Parlament el 9 d’abril es va decidir encarregar un informe jurídic per avaluar la seva competència sobre el cas.

La notícia arriba dies després que ens preguntéssiu reiteradament qui és aquest empresari que afirma estar disposat a pagar 100.000 euros de la seva butxaca per sufragar aquesta operació. Diversos memes relacionats amb ell circulen per Whatsapp.

El 30 de març, Puigdemont es va referir a l’amenaça en un missatge a Twitter i el diari ElNacional.cat en va publicar una notícia.

Tot parteix d’una publicació del 20 de febrer passat al web Alerta Digital, una pàgina que ha estat assenyalada en diverses ocasions per plataformes de verificació com Maldita de publicar contingut fals, on se cita textualment l’empresari Gerard Bellalta comprometent-se a portar Puigdemont davant la justícia espanyola, una operació que calcula que costaria al voltant de 100.000 euros i que ell mateix estaria disposat a assumir.

"L’empresari català Gerard Bellalta sol·licitarà entrevistar-se amb els líders del PP i Vox, Pablo Casado i Santiago Abascal, per reclamar-los "immunitat" si aconsegueix "treure Carles Puigdemont del seu cau" i posar-lo a disposició de les autoritats judicials espanyoles ‘abans de tres mesos i sense que el fugitiu pateixi danys’”, diu el text d’Alerta Digital.

Acompanyant el text hi ha un fotomuntatge on Bellalta apareix vestit de Guàrdia Civil i fa entrar Puigdemont a un vehicle. La imatge original, publicada al Diario Vasco, correspon a una detenció a Irún el 2016.

 

El PP de Catalunya ha confirmat a Verificat que no ha estat contactat per Bellalta i assegura que ni tan sols el coneix.

Un compte de Facebook a nom de Gerard Bellalta va compartir la notícia d’Alerta Digital el 20 de febrer. El 9 d’abril, el mateix compte va compartir la publicació en la qual Alerta Digital es feia ressò de la carta que Puigdemont va enviar al Parlament.

El 10 d’abril, Gerard Bellalta va ser entrevistat telefònicament a Cadena Ibérica, de Pedro Ángel López Barbolla, candidat de VOX a l’alcaldia de Guadalix de la Sierra (Madrid) a les eleccions municipals de 2015. Durant l’entrevista, Bellalta va anunciar que dobla la xifra de la “recompensa” per lliurar Puigdemont a les autoritats espanyoles: de 100.000 euros a 200.000 euros.

L’equip de Verificat ha intentat contactar sense èxit amb Bellalta durant una setmana, tant mitjançant aquest compte de Facebook com amb trucades a diverses empreses que apareixen al seu nom. Tampoc l’hem pogut localitzar mitjançant el partit que suposadament presideix, Soluciones Ciudadanas. Cap dels telèfons que figuren als webs funciona.

Què en sabem de Bellalta?

Bellalta és un empresari i polític català. Segons l’última entrevista seva a un mitjà de comunicació, feta pel diari ABC el 2014, va militar al Partit Popular durant 24 anys, fins que al 2010 va abandonar la formació per afiliar-se a Plataforma per Catalunya (PxC). A les eleccions de maig del 2011, es va presentar com a candidat a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú pel partit d’ultradreta de Josep Anglada i la formació va obtenir 451 vots (un 1,85% del total de vots emesos).

A més a més, Bellalta va figurar a les llistes de PxC per Barcelona, però va sortir del partit d'Anglada després de que es coneixés una sentència del Tribunal Suprem del 2003, que el va condemnar per falsificar contractes laborals a estrangers sense permís de residència. Aquesta informació la va publicar El Mundo el 2010 i va ser preguntada per Gaspar Llamazares (IU) al Congrés el 2013. Nosaltres no l’hem pogut corroborar de manera independent.

Després d’abandonar PxC, Bellalta ha liderat diverses formacions polítiques d’ultradreta. El seu discurs fa especial èmfasi contra el procés independentista i contra l’islam i els musulmans, segons va recollir l’informe anual contra Islamofòbia a Espanya el 2014.

Bellalta es presenta com a fundador i president del Partit Espanyol de Catalunya (PEC) i Cataluña Despierta Ya!, dos grupuscles que no figuren al Registre de Partits Polítics del Ministeri de l’Interior, segons ha comprovat Verificat. Sí que hi figura, en canvi, el partit Soluciones Ciudadanas, presidit i representat legalment per Gerard Bellalta des de 2013.

Soluciones Ciudadanas es va inscriure al registre com a partit independent el 14 de juny de 2013 i Bellalta va ser nomenat representant a Catalunya de Soluciona, una formació inscrita al registre del Ministeri de l’Interior dos mesos més tard, el 28 d’agost del 2013. Sota aquestes sigles, el dia de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 Bellalta va amenaçar Oriol Junqueras amb el BOE a la mà, advertint-lo que el procés participatiu era il·legal, segons va publicar El Periódico aquell dia.

Soluciona és una formació fundada per José Armando Robles Valenzuela, fundador i director d’Alerta Digital, el portal que va difondre la notícia que Bellalta s’oferia a entregar Puigdemont a la justícia. Bellalta apareix i col·labora habitualment en aquest web per manifestar-hi les seves opinions. També apareix sovint al programa La Ratonera, d’Alerta Digital TV, que condueix el mateix José Armando Robles. La majoria de les seves intervencions són per mostrar-se radicalment en contra de l’independentisme i de la situació política actual a Catalunya.

Pel que fa a la seva activitat econòmica, Bellalta ha dirigit diverses empreses. Actualment, és administrador únic d’almenys quatre companyies del sector de la fusta i ferreteria al Tarragonès i Alerta Digital s'hi refereix com a president del Cercle d’Empresaris de Tabàrnia.