Què en sabem del brot de poliomielitis a l’Àfrica i de la vacuna de Bill Gates?

Des del passat mes de setembre corre per les xarxes un article sobre un brot de …


Des del passat mes de setembre corre per les xarxes un article sobre un brot de poliomielitis al Sudan provocat, presumptament, per la vacuna finançada per l’empresari i filàntrop nord-americà Bill Gates. És ENGANYÓS. 

  • L’aparició sobtada de la malaltia no es deu a un problema del medicament, sinó al fet de que la població afectada no estava immunitzada contra el tipus de virus que va provocar el brot.
  • La vacuna té finançament de la fundació de Bill Gates, però no només
  • El brot no ha provocat desenes de morts al continent africà

“L’ONU reconeix que una vacuna de Bill Gates està provocant un brot de poliomielitis a Àfrica”

La poliomielitis és una malaltia vírica molt contagiosa que ataca el sistema nerviós. Existeixen tres soques anomenades tipus 1, tipus 2 i tipus 3, i els més susceptibles de patir-les són els nens i nenes de menys de cinc anys. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar l’1 de setembre del 2020 un informe explicant que s’havia detectat al Sudan la circulació d’un “poliovirus de tipus 2 d’origen vacunal”. És a dir, una variant del virus que s’origina arran de la vacuna antipoliomielítica oral (OPV), el medicament que s’administra a les poblacions en risc per lluitar contra aquesta malaltia. 

El comunicat assenyalava que el Ministeri de Salut sudanès havia notificat dos casos de Paràlisi Flàccida Aguda (AFP) en dos menors. Aquesta paràlisi, que fa que la musculatura esdevingui laxa i tova provocant una debilitat extrema, és el símptoma més comú de la poliomielitis. Tots dos infants havien rebut l’última dosi de la vacuna contra la poliomielitis de tipus 1 i 3 al 2019, d’acord amb l’OMS. 

La immunòloga i redactora científica del ISGlobal, Adelaida Sarukhan, assenyala a Verificat que “la protecció contra un tipus [de poliomielitis] no protegeix la immunitat contra un altre tipus”. Com a conseqüència, els nens diagnosticats al Sudan “estaven protegits contra el [virus de] tipus 1 i tipus 3, però no contra el de tipus 2”. El fet de no haver rebut la vacuna contra la poliomielitis de tipus 2 explica per què els infants es van contagiar d’aquesta variant. 

La vacuna OPV per a qualsevol de les soques conté un virus vacunal atenuat -és a dir, la virulència del virus ha sigut reduïda, però aquest segueix viu-, que activa una resposta immunitària al cos. “La vacuna oral té molts avantatges quant a que és molt fàcil d'administrar i, al ser via intestinal, indueix una resposta immune molt forta que protegeix durant molt de temps”, apunta Sarukhan. “Com que s'excreta, pot fer que els altres nens, per via indirecta, s'immunitzin”.

Tal com explica l’OMS, però, “en casos rars, quan la població està notablement subimmunitzada, el virus vacunal excretat pot seguir circulant durant un temps més prolongat i quan més temps sobrevisqui, més canvis genètics pot patir”. “En casos encara més rars, els virus vacunals poden patir canvis genètics que els donen la capacitat de produir paràlisi, creant així els denominats poliovirus circulants d’origen vacunal”, afegeix.

L’organització internacional subratlla que “cal molt de temps perquè aparegui un poliovirus”. La soca ha d'haver circulat almenys durant 12 mesos en una població subimmunitzada. “Per tant, el problema no està en la vacuna en sí, sinó en una baixa cobertura vacunal. Si la població està plenament immunitzada, estarà protegida per fer front tant als poliovirus salvatges com als d’origen vacunal”. Per contrarestar aquest brot, l’OMS recomana continuar immunitzant la població local.

El finançament de la vacuna 

La vacuna OPV està impulsada per la Iniciativa d’Erradicació Mundial de la Poliomielitis, una aliança publicoprivada dirigida per governs nacionals que compta amb l’ajuda de l’OMS, l’Associació Rotària Internacional, els Centres pel Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, UNICEF, la Fundació Bill i Melinda Gates, i l’Aliança Gavi per les vacunes. Per tant, és cert que Bill Gates està darrere de la vacuna contra la poliomielitis, tal i com diu l’article, però no és la única persona o entitat i no té res a veure amb el brot. 

La vacuna de la polio “ara està matant a desenes de joves innocents que viuen a països pobres”

D’altra banda, el text assegura que la campanya d’erradicació de la malaltia de l’OMS “ara està matant a desenes de joves innocents que viuen a països pobres”. D’acord amb l’OMS, és FALS. Al seu informe, l’organisme detalla que les primeres investigacions van determinar que el poliovirus del Sudan està relacionat amb un poliovirus detectat a l’octubre de 2019 a Chad i Camerun, del qual ja s’havien notificat altres onze casos. En cap cas fa referència a defuncions a causa al brot.

El text també afirma que organismes mundials “han reintroduït ‘accidentalment’ la malaltia al Pakistan, l’Afganistan i també a l’Iran”. És FALS. La poliomielitis no ha sigut mai erradicada d’aquests països. De fet, és endèmica al Pakistan i a l’AfganistanÀfrica va ser declarada lliure de poliomielitis el 25 d’agost de 2020.