Què en sabem de la mort de 23 ancians a Noruega després de rebre la vacuna del coronavirus?

No es pot establir una relació causal entre l’administració de la vacuna i la mort dels ancians, que tenien patologies crítiques prèvies


Secretari de Defensa dels Estats Units

Ens heu enviat per WhatsApp (al 666 908 353) una notícia sobre els efectes secundaris de la vacuna del coronavirus en gent gran a Noruega, on van morir 23 ancians poc després de rebre la vacuna. No es pot establir una relació causal entre l’administració de la vacuna i la mort dels ancians, que tenien patologies crítiques prèvies. Us ho expliquem.

L'enllaç que ens heu fet arribar és d’una informació de 20 minutos que explica que "Noruega investiga la mort de 23 ancians vulnerables després de rebre la vacuna de Pfizer, encara que «no hi ha una connexió segura»". 20 minutos citava el British Medical Journal, un diari mèdic del Regne Unit, que el passat 15 de gener explicava que l’Agència Noruega del Medicament estava investigant aquestes 23 morts i recollia les declaracions de Steinar Madsen, director mèdic de l’Agència, que assegurava que "no existeix una connexió segura entre aquestes morts i la vacuna" i sostenia que "pot ser una coincidència, però no n’estem segurs". Madsen explicava que "hi ha la possibilitat que aquestes reaccions adverses comunes, que no són perilloses per als pacients més joves i en millor forma i que no són inusuals amb les vacunes, puguin agreujar la malaltia subjacent en la gent gran" i afegia que no estan ni "alarmats ni preocupats, perquè són ocurrències molt rares i ocorren en pacients molt fràgils amb malalties molt greus". En aquell moment, s’havien administrat a Noruega més de 45.000 dosis de la vacuna. El 18 de gener l’Institut Noruec de Salut Pública va actualitzar el nombre de morts reportades a 33.

L’Agència Noruega del Medicament (Statens legemiddelverk) explicava en un comunicat que al país s’estan vacunant "persones grans i persones en residències amb malalties subjacents greus" i que, per tant, s’esperava que es poguessin "produir morts properes al moment de la vacunació". Afegia que l’Institut Noruec de Salut Pública havia introduït recentment la necessitat de "realitzar una avaluació per a cada pacient individual per determinar si els beneficis de la vacunació superen els riscos de possibles efectes secundaris". Segons el mateix comunicat, BioNTec i Pfizer no van incloure pacients amb malalties agudes als estudis sobre la vacuna i que els majors de 85 eren "pocs". En paraules de Sigurd Hortemo, metge en cap de l’Agència Noruega de Medicaments, no es pot descartar que "les reaccions adverses habituals, com la febre i les nàusees, puguin contribuir a una evolució més greu i un resultat mortal en alguns pacients fràgils amb malalties subjacents greus". L’Agència Noruega de Medicament actualitza setmanalment en obert els informes de sospites de reaccions adverses durant la vacunació de la Covid-19.

Finalment, Faktisk.no, un fact-checker de Noruega, explicava en una verificació sobre el tema que cada setmana moren entre 300 i 400 persones de mitjana a les residències d’ancians noruegues. Steinar Madsen, director mèdic de l'Agència Noruega del Medicament, afirmava a Faktisk.no que és important distingir entre connexions causals i esdeveniments que simplement es produeixen en la proximitat del temps i reconeixia que l’Agència del Medicament espera que molts d’ells morin poc després de rebre la vacuna.

Deu morts a Alemanya

De la mateixa manera, per exemple, l’Institut Paul Ehrlich (l’institut federal alemany de vacunes i biomedicines) estudia la mort de deu persones a Alemanya després de la vacunació. Els experts de l’institut consideren que és poc probable una connexió amb la immunització, segons Pharmazeutische Zeitung (un mitjà especialitzat en notícies sanitàries i farmacèutiques). Se’n van fer ressò mitjans alemanys, com Der Spiegel o n-tv, que recollien les declaracions de Brigitte Keller-Stanislawski, experta en farmacologia clínica i cap de departament responsable de la seguretat dels medicaments i dispositius mèdics, que afirmava que, seguint les dades disponibles, els pacients, que estaven molt greus, van morir a causa de la seva malaltia subjacent, fet que va coincidir en el temps amb la vacuna.

Per la seva banda, el president de l’Institut Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, assegurava en una entrevista a Deutsche Welle que les vacunes "ofereixen un nivell de seguretat molt alt" i que "la majoria dels efectes secundaris coneguts només ocorren durant un curt període de temps en els primers un a tres dies", com dolor lleu en el lloc de la injecció, cansament, febre lleu, mal de cap i dolor muscular o articular, uns efectes secundaris que són habituals en altres vacunacions.

L’assaig clínic de Pfizer

A les xarxes també s’havia especulat sobre les conseqüències de la vacuna de Pfizer durant l’assaig clínic previ a la seva comercialització i distribució. Van morir sis persones de les 44.000 que hi van participar, un 0,014%, i de les sis que van morir només dues havien rebut la vacuna (a les altres quatre se’ls havia subministrat el placebo), tal com va explicar l’agència Reuters. Una peça de fact-checking de la mateixa Reuters afirmava el desembre que "no es va establir cap relació causal entre la vacuna i les dues morts".

Efectes secundaris mal atribuïts

El manual de comunicació sobre vacunes de Covid-19, elaborat per un equip de científics i voluntaris de moltes disciplines acadèmiques, sosté (a la pàgina 7) que davant la campanya de vacunació del coronavirus cal prevenir el públic i els mitjans de comunicació que es poden produir "efectes secundaris mal atribuïts", especialment "quan primer es vacunen moltes persones grans". El document afirma que "passaran alguns esdeveniments tràgics després de la vacunació, fins i tot quan la vacuna no hi té res a veure" i subratlla que "és important no treure la conclusió que hi ha una connexió entre la vacunació i aquests esdeveniments".

Estadísiticament, per 10 milions d'ancians vacunats, 4.025 patiran un atac de cor, 3.975, un infart, 9.500 seran diagnosticats de càncer i 14.000 moriran, segons el mateix document d'experts.