Què en sabem de la manifestant que va perdre un ull durant les protestes de Barcelona? No hi ha cap indici que apunti a un cop d’ampolla

Circulen rumors que diuen que va ser a causa d’una ampolla de vidre, però tot apunta que va ser per impacte d’una bala de foam disparada pels Mossos d’Esquadra


Beteve

A Facebook i Twitter s'ha viralitzat un post en el qual apareix una foto de la jove que va perdre un ull durant la manifestació a Barcelona del passat 16 de febrer en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél que va acompanyada d'un text, que, sense proves, assegura: "va ser un cop d'ampolla i la policia no tira ampolles". Tot i que la investigació segueix en curs, tot apunta que la ferida va ser provocada per un projectil de foam disparat per un agent dels Mossos d'Esquadra.

Joan Carles Molinero, inspector del cos policial, va assegurar en una roda de premsa el 18 de febrer que en els dos primers dies de manifestacions els Mossos d'Esquadra van disparar 420 bales de foam (més de 300 el 16 de febrer i 120 el 17), el tipus de projectils que utilitza la policia catalana per dispersar manifestacions des de la prohibició de les pilotes de goma a 2014.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va admetre el dissabte 20 de febrer en una entrevista a TV3 (minut 11:33) que "tot sembla indicar que, efectivament, va ser en aquest dispositiu d'ordre públic a conseqüència d’aquests aldarulls" que la jove va patir la ferida que la va portar a perdre l'ull.

Lesió compatible amb bala de foam

Sàmper va explicar que, en un primer moment, l'informe del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) apuntava que podia tractar-se de l'impacte d'una pedra, però que després de 12 hores, al matí següent, el Departament de Salut va informar que la ferida era "compatible amb el possible impacte d'una bala de foam".

Interior ha obert una investigació "que pretén, en primer lloc, saber qui ha donat la instrucció, el permís d'utilització de la bala de foam i, en segon lloc, si era en aquest lloc [de la ciutat]. I, un cop obtinguda aquesta informació, esbrinar el tercer punt, que és el més rellevant: si hi ha hagut mala o bona praxi".

L'àrea de premsa de l'hospital Clínic confirma a Verificat que la jove va ser operada en aquest centre i el Departament de Salut de la Generalitat afegeix que, efectivament, va perdre el globus ocular, però cap institució fa més comentaris sobre les possibles causes de la lesió. Pere Ferrer, director general de la Policia de Catalunya, ha dit en roda de premsa el 18 de febrer que una persona havia resultat ferida "en el marc d'un dispositiu policial" i que "probablement acabarà perdent la vista en un ull" sense entrar en més detalls.

Imatges i testimonis

Andrés García, advocat de el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Iridia, el col·lectiu que representa la víctima, recorda que "el mecanisme causal [de la ferida] ho determina el forense en el marc d'un procediment penal", és a dir, que fins que no acabi el judici no es pot afirmar que va ser, efectivament, per l'impacte d'una bala de foam. "Nosaltres partim sempre del relat de la víctima i això es triangula amb testimonis", explica García. Segons l'advocat d’Iridia, les seves investigacions li permeten sostenir per ara que va ser una bala de foam la qual va impactar a la víctima a l'ull i no qualsevol altre objecte.

Entre les proves citades per García hi ha un vídeo de la televisió local de Barcelona Betevé del 18 de febrer, on se sent un tret i, tot seguit, es veu com la jove està estesa a terra i diverses persones acudeixen a ajudar-la. Laura Arias, la periodista que va gravar el moment amb el seu telèfon mòbil, ha explicat a Verificat que un grup de manifestants estava llençant taronges i ampolles de vidre als antiavalots quan els agents van començar a disparar projectils de foam. "Ella era a la zona des de la qual s'estaven llançant les ampolles […] Per on estava situada, perquè va caure d'esquena i pel tipus de ferida jo posaria la mà al foc, diria que va ser l'impacte d'una bala de foam ", afirma.

Després de l'incident, Arias explica que va entrevistar les voluntàries de Sanitaris per la República (metges que assisteixen als ferits a les manifestacions a Catalunya) i que li van explicar que la jove tenia talls a l'ull perquè el projectil li havia destrossat les ulleres que portava posades. Andrés García també explica que la víctima feia servir ulleres.

Enregistrament de la seqüència

El fotoperiodista Àngel Garcia, que també estava cobrint la manifestació, va explicar a EFE que té tota la seqüència gravada i que ha pogut donar al Departament d'Interior el número de placa de l'agent que presumptament va disparar el projectil. Uns dies després, ha declinat fer més comentaris sobre els incidents perquè, argumenta, el cas està en mans de la justícia.

La Laia, una amiga de la víctima, va explicar la cadena SER que ella era del grup de manifestants que havia capgirat el contenidor de vidre per llençar ampolles als antiavalots. "Quan vam veure que anaven a carregar […] tothom es va començar a dispersar […] jo en aquell moment encara tenia unes ampolles de vidre […] i vaig continuar llançant […] Una amiga em diu 'Laia, t'han disparat a tu, estàs bé?' Mirem darrere i vam veure que hi havia una persona ferida, vam començar a cridar a ‘ambulància, si us plau’ […] Unes hores més tard, em vaig adonar que era ella, perquè l'havíem perdut de vista perquè com ella havia vingut a la manifestació pacíficament, no va insultar a la policia ni res, pensàvem que s'havia anat amb altres companys lluny de tot el jaleo ", va relatar a la ràdio.

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.