Pere Aragonès encara no era diputat quan José Montilla va ser investit president de la Generalitat

ERC va votar a favor de la investidura de José Montilla com a president de la Generalitat per fer el segon tripartit, però Aragonès no va ser diputat fins al cap d’uns dies arran de la renúncia a l’escó de Josep Huguet quan va ser nomenat conseller


El diputat de Junts per Catalunya al Parlament, Francesc de Dalmases, va afirmar en un tuit publicat el 30 d’octubre que el 2006 l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, va entrar al Parlament com a diputat “per fer president José Montilla”.

És ENGANYÓS. Tot i que Esquerra Republicana (ERC), el seu partit, va votar a favor de la investidura de José Montilla (PSC) com a president de la Generalitat després del pacte a què va arribar ERC amb el PSC i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) per formar el segon tripartit, Aragonès encara no era diputat en aquell moment.

L’actual president de la Generalitat va aconseguir el seu escó dies després, arran de la renúncia de Josep Huguet quan va ser nomenat conseller, i va formar part del grup polític republicà durant tot el temps que va durar el tripartit.

“El 2006 el diputat Aragonès va entrar al Parlament per fer president José Montilla”

Francesc de Dalmases, Junts per Catalunya

Aragonès, número 12 per Barcelona

A les eleccions al Parlament de Catalunya de l’1 de novembre del 2006, Pere Aragonès, que encara era portaveu de les Joventuts d’Esquerra Republicana, va ser el número 12 de la llista d’ERC a la circumscripció de Barcelona. Als comicis, ERC va aconseguir onze escons en aquesta circumscripció, així que, d’entrada, Aragonès es va quedar fora de la Cambra catalana. A més, Aragonès formava part de l’executiva nacional del partit des del 2003, com consta a la seva biografia publicada al web d’Esquerra.

La investidura de Montilla

Dies després dels comicis, el 7 de novembre, el PSC, ERC i ICV-EUiA van celebrar al Parlament l’acte de proclamació del pacte d’esquerres que els permetria continuar governant a Catalunya. És l’acord que es va conèixer com “Entesa Nacional pel Progrés”.

Dues setmanes més tard, el 23 de novembre, va començar el debat d’investidura de José Montilla i l’endemà, divendres 24 de novembre, Montilla va aconseguir ser investit president de la Generalitat. A partir de la pàgina 53 del Diari de Sessions es poden consultar les votacions que es van fer durant la sessió (que es fan per crida i en veu alta) i s’hi pot comprovar que Pere Aragonès no va votar.

Aragonès substitueix Huguet com a diputat

Després de la seva investidura, el nomenament de José Montilla com a president es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat el 27 de novembre i un dia després Montilla va nomenar els consellers del seu nou govern. Josep Huguet, que havia estat número 4 d’ERC per Barcelona, va ser nomenat conseller d’Innovació, Universitats i Empresa i va decidir renunciar al seu escó. El següent a la llista era Pere Aragonès.

Així doncs, el Butlletí Oficial del Parlament del 18 de desembre del 2006 va publicar la credencial de diputat d’Aragonès, que la Junta Electoral Provincial de Barcelona havia expedit el 5 de desembre, uns dies després que el ple hagués votat a favor de la investidura de Montilla. La primera intervenció d’Aragonès al ple va ser el 28 de febrer del 2007, durant el debat del projecte de llei pel dret a l’habitatge.

Deixar l’acta en ser nomenat conseller

El moviment que hi va haver a ERC amb l’entrada d’Aragonès com a diputat a conseqüència de la renúncia d’Huguet després de ser nomenat conseller és habitual. Tornant al 2021, per exemple, sis dels consellers de l’actual Govern van renunciar fa uns mesos al seu escó:

  • Jordi Puigneró, Gemma Geis i Lourdes Ciuró es van presentar a les llistes de Junts per Catalunya per a les eleccions del 14F i el 26 de juliol passat van renunciar a la seva acta de diputats.
  • Laura Vilagrà, Roger Torrent i Teresa Jordà van ser a les llistes d’Esquerra i van presentar la renúncia a l’escó el 22 de juliol passat.

Geis i Jordà van ser caps de llista per la circumscripció de Girona i la resta es van presentar per Barcelona.

Com es veu en les darreres votacions al Parlament (per exemple, a partir del minut 2:00:15 al Debat de Política General), l’únic membre del Govern que és diputat i que, per tant, pot votar és el president Pere Aragonès.

La resposta de Junts per Catalunya

Preguntat pel tuit de Dalmases, el departament de premsa de Junts per Catalunya respon a Verificat que, efectivament, “el diputat Aragonès no va votar materialment el president Montilla, sinó que s’incorpora després del pacte d’ERC amb el PSC i Iniciativa”. Les mateixes fonts afegeixen que, per tant, el diputat Aragonès “s’incorpora per recolzar el Govern Montilla i ja formava part de l’executiva d’ERC que va avalar el pacte”. Finalment, assenyalen que “el tuit del diputat Dalmases respon, amb menció inclosa, a unes declaracions del president Aragonès parlant del 2006 i dient que a ells, ERC, ningú els havia de donar lliçons d’independentisme”.