Madrid no representa el 40% dels contagis de tota Espanya

Diversos articles que s’han viralitzat durant el cap de setmana han afirmat aquesta dada, però en realitat se situa al voltant del 25%


Hospital Clínic

El candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar en el debat d'investidura del passat 26 de març que Madrid representa el 40% dels contagis a Espanya de l'últim mes i mig. És fals. El nombre de contagis de Madrid i el percentatge que representen respecte al total ha sigut una xifra que ha estat sobre la taula durant els últims dies, després de la publicació d’un article a La Vanguardia, entre d'altres diaris, que assegurava, però en realitat, d’acord amb dades oficials, els contagis de la Comunitat de Madrid representen al voltant del 25% dels casos de tota Espanya de les últimes sis setmanes.

"La Comunitat de Madrid des de fa més d'un mes i mig representa el 40% dels contagis de tot l’Estat. Són dades"

Pere Aragonès, candidat a la presidència de la Generalitat (5:01:50)

Els càlculs agafen les dades oficials de la Generalitat de Catalunya, però es refereixen a la columna de "casos diagnosticats el dia previ" dels informes que publica el Ministeri de Sanitat diàriament. Tanmateix, els casos notificats el dia previ no sempre són els diagnosticats en una determinada data, ja que normalment es produeix un decalatge amb la informació que faciliten les comunitats autònomes a l’hora d’introduir les dades al sistema d’informació epidemiològica estatal, segons va explicar a Verificat en un correu electrònic el departament de premsa del Ministeri.

Un barem més precís i fiable per analitzar l’evolució de la pandèmia és el nombre de casos diagnosticats els set i els catorze dies previs, que també figura a les actualitzacions diàries del Ministeri. El 25 de març, els contagis de Madrid dels últims set dies representaven el 25,16% del total de l’estat i els darrers catorze dies, el 24,87%. Dues setmanes abans, l’11 de març, els contagis dels últims set dies a Madrid eren el 19,1% dels de tota Espanya i dels darrers catorze, el 20,94%. A 25 de febrer, els contagis dels últims 7 dies de Madrid eren el 23,55% del total i els dels últims 14 dies, el 22,11%.

L’altre organisme oficial que registra les dades de la pandèmia són les estadístiques de l’Institut Carlos III (ISCIII), que es van actualitzant a mesura que les comunitats autònomes reporten les seves dades. En aquest cas, no coincideix la xifra que reporta el Ministeri dia a dia i el número que ara figura a les estadístiques de l’ISCIII, que afegeix els casos diagnosticats posteriorment. L’11 de març, per exemple, l’actualització del Ministeri reportava 1.095 positius diagnosticats el dia anterior a Madrid i 2.874 a Espanya i, a dia 29 de març, la xifra que consta referent al 10 de març a la base de dades de l’ISCIII és de 1.117 casos a Madrid i 4.704 a Espanya. Amb aquestes dades, entre el 24 de febrer i el 23 de març, Madrid s’ha mantingut entre el 17,62% i el 26,12% dels contagis estatals dia a dia.

El departament de premsa d'Esquerra Republicana de Catalunya ha contestat a Verificat que les dades de covid-19 són públiques i l'autora de l'article de La Vanguàrdia no havia respost a un correu electrònic a l'hora de publicar aquesta verificació.