Les accions del BBVA Santander Caixabank i Banc Sabadell no han passat de 20 a 3 euros com diu Tremosa

Les accions del BBVA, Santander, CaixaBank i Banc Sabadell no han passat de 20 a 3 euros en deu anys


El nou conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha parlat avui en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio de la situació dels principals bancs de l’estat. Ha afirmat (al minut 14:32) que el preu de l’acció de BBVA, el Banc Santander, CaixaBank, el Banc Sabadell i Bankia ha passat dels 20 o 25 als 2,5 o 3 euros en deu anys. És fals. Les accions dels bancs (excepte Bankia) mai han arribat als 20 euros des del 2002 i, tot i que han caigut considerablement des del 2010, el seu descens ha sigut molt menys pronunciat del que ha dit Tremosa.

“Els oients poden entrar a Google i mirar les accions de BBVA, Santander, Caixa, Banc de Sabadell i Bankia. Que mirin quins valors tenien fa deu anys i quins valors tenen avui. De 20 i 25 euros han passat a dos i mig o tres.”

A Verificat hem fet aquest exercici. Des de Google, podem consultar directament un gràfic amb l’evolució del preu de les accions dels diferents bancs (buscant al cercador “accions” i el nom del banc). Hem agafat de referència la xifra del 3 de setembre del 2010 i la del tancament del dijous 3 de setembre del 2020, el dia anterior a l’entrevista de Tremosa a Catalunya Ràdio.

Hi ha quatre dels bancs (BBVA, el Banc Santander, CaixaBank i el Banc Sabadell) en els quals la situació està clara. És cert que actualment el preu de l’acció dels quatre bancs és inferior als 3 euros, com diu Tremosa, però en cap dels quatre casos el valor de l’acció superava els 10 euros, lluny dels 20 o 25 euros que havia mencionat el conseller.

A Verificat hem consultat la comparativa entre el 2010 i el 2020 a través de les xifres que ofereix Google, però la dada referent al 3 de setembre del 2020 també es pot contrastar amb els números de la Bolsa de Madrid, que recull l’estadística dels darrers cinc anys.

Des del 2002 (l’últim any de què hem trobat xifres), l’únic d’aquests quatre bancs que ha tingut les accions amb un preu proper als 20 euros ha sigut el BBVA, amb unes accions amb valor de 19 euros (cada una) a principis del 2007. Pel que fa als altres tres exemples, el Banc Santander va arribar a un preu de 14 euros a finals del 2007, CaixaBank als 5 euros el gener del 2011 i el Banc Sabadell als 8 euros a principis del 2007.

Un cas a part és el de Bankia. El banc, que va néixer el febrer del 2011 (després de la fusió de set caixes el 2010), va sortir a borsa el juliol del 2011 amb un preu per acció de 179 euros; un valor que va anar perdent dràsticament fins a situar-se als 19 euros al cap d’un any i mig, el desembre del 2012. Cal destacar que el maig del 2012 el govern espanyol va nacionalitzar el Banco Financiero y de Ahorros, del qual Bankia n’és filial. El valor de les accions de Bankia el dijous era d’1,03 euros. Les xifres de les accions de Bankia també es poden consultar al web del banc.