L’atur no es va reduir a la meitat durant el mandat de Trias, com afirma el candidat: la taxa es va reduir tres dècimes

El candidat va assegurar al debat de TVE que havia reduit l’atur a la meitat, però només va ser en tres dècimes


Què s’ha dit?

Xavier Trias va afirmar que l’atur es va reduir a la meitat durant el seu mandat.

Què en sabem?

La caiguda de la taxa d’atur va ser només de tres dècimes: va passar del 14,1% al 13,8%.

El candidat de Trias per Barcelona a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, va afirmar al debat de RTVE que ell “va entrar a l'ajuntament amb 24% d'atur” i quan va marxar estava en un “12%” (minut 34:05).

És fals. El segon trimestre de 2011, el període previ a la investidura de Trias com a alcalde, la taxa d’atur a la ciutat era del 14,1% i quatre anys més tard, el segon trimestre de 2015 aquesta era del 13,8%. És a dir, durant el mandat de Xavier Trias al capdavant de l’Ajuntament la taxa d’atur es va reduir 3 dècimes i no 12 punts percentuals, com afirma ara el candidat. 

“Jo vaig entrar a l'ajuntament amb 24% d'atur, me'n vaig anar de l'ajuntament amb un 12%.”

Xavier Trias (Trias per Barcelona)

Xavier Trias va ser investit com a alcalde de la ciutat l’1 de juliol de 2011. La taxa d’atur en el període immediatament previ a la seva arribada a l’alcaldia, en el segon trimestre de 2011, va ser del 14,1%, és a dir, hi havia 119.100 aturats a la ciutat, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa de l’Institut Nacional d’Estadística. 

Quan va acabar el seu mandat, quatre anys més tard, la taxa d’atur era del 13,8%, és a dir, hi havia 11.200 parats menys. Per tant, la variació de la taxa d’atur és molt més petita que la que va afirmar el candidat en la seva intervenció: només es va reduir 3 dècimes. 

De fet, durant el mandat de Trias, la taxa d’atur va arribar al seu màxim des de principis de segle. No obstant això, sabem que les dades econòmiques no són atribuïbles exclusivament a la gestió municipal, ja que poden estar influïdes per dinàmiques i polítiques catalanes, estatals o europees. En aquest cas, el mandat de Trias va coincidir amb els anys de recessió econòmica posteriors a la crisi de 2008.