JxSí no portava un referèndum d’autodeterminació al programa, com diu Junqueras

L’única consulta que preveia la formació era la de la Constitució del futur estat català


El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha assegurat aquesta setmana en una entrevista a TV3 que durant la legislatura passada, quan ell era vicepresident de la Generalitat, el Govern va impulsar el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre perquè estava al programa electoral de Junts pel Sí (JxSí), la coalició independentista que va guanyar els comicis.

Teníem els vots necessaris per convocar un referèndum, perquè era el nostre programa electoral"

Oriol Junqueras

És una declaració FALSA. El programa electoral de Junts pel Sí, la coalició entre Convergència Democràtica i Esquerra Republicana de Catalunya per les eleccions anticipades del 27 de setembre del 2015, mencionava dotze vegades la paraula referèndum, però en cap cas es referia a una consulta d’autodeterminació, perquè aquesta candidatura considerava que les eleccions parlamentàries tenien un "caràcter plebiscitari" i les convertien en "la consulta que l’Estat espanyol ha impedit que es pogués fer".

L’únic referèndum que plantejava Junts pel Sí havia de ser per ratificar la Constitució del nou estat independent que aspiraven crear. El programa fa quatre referències a aquest referèndum. Per exemple: "la pulcritud democràtica és present des de l'obtenció del mandat democràtic a favor de la independència —en les eleccions d'aquest 27S—, fins a la ratificació de la constitució del nou Estat mitjançant un referèndum final, passant pel procés d'elaboració de la nova constitució, elaborat de forma democràtica (…) El procés de creació del nou Estat independent culminarà amb l’aprovació de la Constitució per referèndum".

El full de ruta de Junts pel Sí que explicava els passos que havia de seguir Catalunya fins a arribar a la suposada independència en 18 mesos tampoc preveia en cap moment un referèndum d’autodeterminació, sinó que també contemplava una votació per aprovar la Constitució catalana després d’unes eleccions constituents.

"El programa inicial de JxSí sí que parlava d'un referèndum, que en aquest cas era de ratificació de la declaració d'independència i, per tant, es feia després", ha explicat a Verificat el departament de premsa d’ERC. "Aquesta part del programa es va modificar després de la qüestió de confiança (el 28 de setembre del 2016) del president Puigdemont en què ell mateix va encarregar a Junqueras fer un referèndum abans de la declaració i per tant es va perfeccionar el dit full de ruta, que va ser ratificat per mandat del Parlament per majoria absoluta", ha afegit.

La proposta de fer un referèndum la tardor del 2017, el que va acabar sent l’1 d’octubre, la va plantejar efectivament l’aleshores ja president Carles Puigdemont en el debat de la seva qüestió de confiança: "La resolució de la demanda catalana es farà, per tant, d’aquesta manera: o referèndum, o referèndum"