Què té de cert l’expressió “no et facis mala sang”?

Què té de cert l’expressió “no et facis mala sang”?

Català | Castellano

Segur que algun cop heu sentit l’expressió “no et facis mala sang”, fent referència a algú que està molt preocupat o irritat per algun motiu. Però, què vol dir realment aquesta expressió? Té alguna base científica?

En preocupar-se o exaltar-se, el nostre cos produeix una substància anomenada cortisol, coneguda popularment com “l’hormona de l’estrès”. Aquesta molècula és l’encarregada d’activar la resposta natural d’alerta o perill al nostre organisme, però si es troba a la sang de forma constant, pot acabar tenint conseqüències nocives per a la nostra salut. T’ho expliquem!

L’estrès circula per la sang

Quan ens trobem amb una amenaça o factor estressant, ja sigui un soroll sobtat que ens espanta o una idea que ens preocupa i ens volta pel cap, el cos activa una combinació de senyals nerviosos i hormonals per poder fer-hi front. Aquests senyals es tradueixen en l’alliberament d’hormones com l’adrenalina i el cortisol, que activen el cos per tal que s’aconsegueixi adaptar a l’amenaça i, eventualment, superar-la. 

Mentre l’adrenalina augmenta la freqüència cardíaca, eleva la pressió arterial i augmenta els subministraments d’energia, el cortisol s’encarrega d’assegurar l’activitat de les funcions essencials en una situació d’alarma, com per exemple portar glucosa al cervell o reparar teixits. Per contrapartida, limita les funcions no essencials, com els sistemes immunitari, reproductor o digestiu.

Sobreexposició a l’estrès

Un cop passa el perill, els nivells hormonals tornen a la normalitat, és a dir, que la resposta de l'organisme és autolimitant. El problema apareix quan aquests estressants estan sempre presents i el cos es troba en un estat d’alarma constant, ja que la sobreexposició a aquestes hormones pot arribar a causar problemes de salut a llarg termini

El cortisol “viatja per la nostra sang mentre patim estrès psicològic”, explica Cristian Ochoa, investigador principal del grup Psicooncologia i Salut Digital de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). “Si aquest estrès es cronifica i perdura en el temps, el cortisol pot ser nociu per a la nostra salut” i provocar patologies com l’ansietat o la depressió, entre d’altres, conclou.

Per tant, l’expressió “no et facis mala sang” sí que té una base científica. Les situacions estressants generen una resposta d’alerta a l’organisme, i si no es resolen, poden acabar en problemes de salut.

Escoltar les nostres emocions

La salut mental és la base per al benestar i el funcionament efectiu de les persones i de les comunitats i esdevé un aspecte indissociable del concepte de salut: no es pot tenir un bon estat de salut sense una bona salut mental, tal com indiquen l'Organització Panamericana per la Salut (OPS) o la Creu Roja Espanyola. 

Un estat d’alerta constant és capaç d’alterar els nostres nivells de cortisol en sang, portant així a desequilibris en la nostra salut, els quals es poden traslladar a afectacions tant físiques com psicològiques. Així doncs, “és molt important escoltar les nostres emocions, intentar entendre-les i aprendre a gestionar-les de forma saludable per evitar les conseqüències negatives que poden tenir en la nostra salut física i mental” conclou Ochoa. 


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona