Porta el mateix sucre un suc natural que un refresc?

Porta el mateix sucre un suc natural que un refresc?

El decret que prepara el Ministeri de Consum per apujar l’IVA de les begudes i làctics ensucrats ha provocat confusió sobre el sucre que porta el suc de taronja natural. El diari “Las Provincias”, per exemple, publicava una informació que recull el malestar entre els productors de suc de taronja industrial davant la possibilitat que el departament d’Alberto Garzón n’incrementi l’IVA del 10 al 21%. L’article també informava que la Conselleria d'Agricultura valenciana demana que no es posi al mateix sac un producte natural, com és el suc de taronja, i les begudes endolcides de manera artificial.

“El Gobierno quiere subir el IVA al zumo de naranja como si fuera un refresco azucarado”

El Ministeri de Consum va anunciar la seva intenció de gravar les begudes ensucrades per lluitar contra l'obesitat mitjançant un tuit i, aquest dijous, ha confirmat que no inclou els sucs naturals en la nova pujada de l’IVA. No obstant, un impost similar a Catalunya ja engloba el suc de fruita natural com si fos una beguda ensucrada i els experts expliquen que, pel que fa a la presència de sucre, és equiparable.

L’Organització Mundial de la Salut, que recomana reduir la ingesta de sucres lliures sense distingir-ne l’origen, considera sucres lliures els sucres afegits als aliments pels fabricants, però també els presents de forma natural als sucs de fruita com a resultat del procés d’expremut. Per aquesta raó, la Montse Folch, especialista en Nutrició i Dietètica, explica a Verificat que no és el mateix prendre un suc que menjar una fruita sencera: “Quan mengem una fruita sencera aprofitem les seves vitamines, minerals, fibra, antioxidants i aigua. El fet de mastegar la fruita, a més, fa que la seva digestió sigui més gradual que si bevem un suc, per tant, la glucosa no arriba tan ràpid a la sang i la glucèmia es manté més estable al llarg del dia”. Folch calcula que un suc de fruita natural porta, aproximadament, 18 cullerades de sucre i un litre de refresc edulcorat, entre 16 i 18. 

Antonio Rodríguez Estrada, responsable de sinAzucar.org, està fent una tasca de sensibilització sobre la presència de sucres lliures en els aliments que consumim habitualment. Segons publica al sew web, en línia amb el que explica Folch, hi ha tant o més sucre en un got de suc de pinya Granini 100% fruita que en una llauna de Pepsi. De fet, l’etiqueta d’aquest suc diu que porta 11,7 grams de sucre per cada 100 milílitres de beguda.


 

Per tant, és enganyós establir una diferència entre els sucs de fruita i els refrescos edulcorats, si l’objectiu de la mesura és reduir el consum de sucres lliures. Els sucs naturals porten nutrients que els refrescos no tenen.

El precedent català

Catalunya compta amb un impost sobre begudes ensucrades envasades (IBEE) que va entrar en vigor l’1 de maig del 2017. En el cas català, sí que s’hi inclouen “les begudes de nèctar de fruites i sucs de fruites”.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona