No, les vacunes no fan que es magnetitzi el cos

No, les vacunes no fan que es magnetitzi el cos

Català | Castellano

Ens heu fet dos vídeos en els quals diferents persones afirmen haver sofert una magnetització del braç després d'haver rebut la vacuna. És FALS. Les vacunes no tenen la capacitat de magnetizar el braç ni de fer que se'ns enganxin objectes metàl·lics en ell.

"Jo no volia vacunar-me però, després de tanta insistència vaig dir: 'Bé, em deixaré d'aquestes coses'. I resulta que no sé què em van ficar però, com poden veure, s'enganxa una moneda, un ganxet... i un imant. Tinc tot el braç magnetitzat, semblo la dona biònica"

Aquesta setmana s'ha viralitzat en diferents formats el missatge que les vacunes magnetitzen el braç. Una sèrie d'usuaris d'internet —entre ells, la protagonista d'un dels vídeos que ens heu fet arribar i que es presenta com "la dona biònica"— s'han gravat afirmant que una injecció contra la covid-19 els ha imantat el braç, mentre es col·loquen una sèrie d'objectes metàl·lics a l'espatlla que aparentment es queden enganxats.

La vacuna de la covid-19 és incapaç de produir tal efecte perquè en la seva composició, tal com us hem explicat, no existeixen els metalls pesants. Com a molt, les injeccions de CoronaVacCovaxin i Epivac contenen sals d'alumini, que funcionen com a adjuvants des dels anys 70. L'alumini funciona també com a compost dels embolcalls de les vacunes. "Basant-nos en fets científics, cap de les vacunes contra la covid-19 conté metalls que puguin ser magnètics. Altres vacunes sí que contenen petites i segures quantitats d'alumini, que actua com a adjuvant, però l'alumini ni tan sols té propietats magnètiques", assenyala a Verificat Rebeca Santano, investigadora de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.

Tensió superficial

Al fet que les vacunes no podrien ser capaces per elles mateixes d'imantar el braç, la científica afegeix que "els olis naturalment presents en la pell o fins i tot cremes hidratants poden generar una tensió superficial que faci que objectes poc pesats com petits imants es mantinguin enganxats a ella".

En ser una usuària anònima de la qual es desconeix la seva identitat, no s'ha pogut demostrar que realment hagi rebut la vacuna. En qualsevol cas, diverses agències de verificació de la International Fact-Checking Network igual que Verificat, com ReutersNewtral, o Politifact, ja han insistit que és impossible que les vacunes causin aquest efecte.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona