Les vacunes no utilitzen nanotecnologia de control ni són capaces d’alterar el teu material genètic

Les vacunes no utilitzen nanotecnologia de control ni són capaces d'alterar el teu material genètic

Aquestes setmanes està circulant per WhatsApp un fil que parla del suposat ús de nanotecnologia a les vacunes de Pfizer i Moderna i que són "experimentals amb el teu ARN missatger”. A més, s'assegura que aquestes vacunes "reescriuen, trastornen i alteren el teu material genètic, una cosa considerada un acte criminal fins ara". És FALS: ni les vacunes contenen "nanotecnologia, un gen o un enzim accionable”, ni alteren el material genètic de les nostres cèl·lules

"Saps que les vacunes -de Pfizer o Moderna- contra la suposada covid-19 són experimentals amb el teu ARN missatger amb nanotecnologia incorporada, amb un gen o enzim "accionable" d'acord amb els interessos ocults i que aquestes vacunes "reescriuen", trastornen i alteren el teu material genètic, una cosa considerada un acte criminal fins ara?"

Per començar, els ingredients que utilitzen les vacunes estan publicats i qualsevol persona pot accedir a les llistes. En cap de les aprovades s'especifica que s'estigui emprant “nanotecnologia accionable”, ni entre els ingredients ni en la tecnologia en la qual es basa, el funcionament de la qual ja hem explicat. El que sí que incorporen les vacunes d'ARN missatger, com la de Pfizer o la de Moderna, és una càpsula lipídica fabricada de manera artificial, que serveix per transportar el material genètic de manera eficaç a les cèl·lules. Un cop arriben a l'interior de la cèl·lula, aquestes nanopartícules de greix es fusionen amb la membrana cel·lular i alliberen el contingut, tal com explica el biotecnòleg del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC) Lluís Montoliu en el seu blog. Aquest sistema es considera nanotecnologia, simplement definida com la ciència de manipular la matèria a escala atòmica, però no és “accionable” de cap manera.

Les vacunes ARNm no modifiquen el genoma

El missatge també afirma que aquestes injeccions "reescriuen, trastornen i alteren el teu material genètic", afirmació que ja hem desmentit. Els propis Centres pel Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) asseguren que tant les vacunes ARN missatger com les de vector viral "transporten instruccions (material genètic) a les nostres cèl·lules i comencen a construir la protecció contra el virus que causa la covid-19". No obstant això, "el material mai entra dins el nucli de la cèl·lula, que és on està guardat el nostre ADN". L'organisme indica, per tant, que "el material genètic a les vacunes no pot afectar o interactuar amb el nostre ADN de cap manera".


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona