El govern austríac no ha dit que hi haurà una gran apagada a Europa aquest hivern

Un document del Ministeri de Defensa explica que seria viable a cinc anys, però no ho assegura


Pixabay

Ens heu preguntat a través del nostre consultori d'Instagram sobre el rumor sobre una suposada gran apagada que tindrà lloc aquest proper hivern a tot Europa. És una afirmació NO VERIFICABLE, ja que es tracta d'una perspectiva de futur: sí, el govern austríac ha emès un informe que indica que existeix un risc que el país hagi de fer front a una gran apagada que a més a més pugui afectar Europa, però afirma que això pot passar en algun moment dins dels propers cinc anys, no aquest mateix hivern. A més, és un escenari molt poc probable a Espanya, en bona mesura a causa de com és el sistema de producció i subministrament energètic del país.

I ara estan dient que a Europa veurà una gran apagada en ple hivern

Tot ve d'una campanya que la ministra de Defensa austríaca, Klaudia Tanner, ha iniciat al seu país només fa un mes. Alerta que Àustria ha d'estar preparada per a una possible gran apagada d'aquí a cinc anys. Per què el govern austríac està ara tan centrat en aquesta qüestió? Tot va començar amb un informe que el Ministeri de Defensa austríac emet anualment amb els riscos a què fa front el país (pàgina 35). Aquest any, han estimat que el més gran és “una fallada generalitzada d'energia, infraestructura i subministrament (gran apagada) que, segons els experts, s'espera que passi en els propers cinc anys”.

És cert que l'escenari que planteja Àustria és realista i es basa en una sèrie de prediccions que el Ministeri ha fet en relació amb la situació del país, però una cosa és que hi hagi una probabilitat que alguna cosa passi i una altra és que passi realment. És com quan es diu que el risc de càncer de pulmó d'una persona augmenta dràsticament amb el consum de tabac: sí, la probabilitat de desenvolupar la malaltia augmenta, però no significa que això passi al 100%. No tots els pacients amb càncer de pulmó són fumadors (encara que sí la majoria).

D'altra banda, el govern austríac parla d'una “amenaça immediata”, que estima que pot passar en un període de cinc anys, no aquest mateix hivern. A més, consideren que aquesta situació passaria en un context molt concret vinculat al tancament simultani de centrals nuclears a Europa durant els propers mesos i retards en la reparació d'instal·lacions nuclears per la pandèmia, segons l'informe (pàgina 314).

També vinculen aquesta amenaça a un augment progressiu de les connexions elèctriques transfrontereres, cosa que “significa que les possibles interrupcions es poden estendre molt més fàcil i ràpidament, és a dir, afavorir una apagada”, assenyalen al text. Precisament per això també s'ha dit que la gran apagada no només afectaria Àustria sinó la resta de països d'Europa, on s'està teixint una xarxa d'interconnexió energètica per aconseguir una integració d'energies renovables més gran i avançar en la descarbonització. Espanya, tot i avançar en aquest desafiament, està a la cua d'aquesta interconnectivitat, mentre que Àustria és un dels països líders.

Espanya és una illa energètica

Precisament perquè és una probabilitat de futur, es tracta d'una afirmació no verificable, i resulta impossible determinar si finalment aquesta apagada tindrà lloc o no, quan passaria o si pot afectar Espanya. Tot i això, les circumstàncies que envolten Àustria i la resta d'Europa respecte a la generació d'energia i a un suposat tall de subministrament no són les mateixes que les d'Espanya, un país que té un nivell d'autonomia respecte a l'entramat energètic europeu molt superior al d'Àustria, segons dades de Red Eléctrica Española.

A més de l'autonomia, com ha indicat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, al programa 'Més d'U' d'Onda Cero, té “una estructura de generació elèctrica molt potent, que pràcticament duplica la demanda que tenim a moments de bec”, de manera que això de l'apagada “és un tema que podem descartar del nostre horitzó de preocupacions amb total rotunditat”.

És a dir, encara que el país importi tres quartes parts de l'energia que consumeix, és capaç d'autoabastir-se energèticament sense dependre en gran mesura d'importacions energètiques a tercers.

A més, insisteix que el sistema “és gairebé una illa –Espanya té una capacitat d'interconnexió amb el sistema elèctric europeu d'al voltant del 5% de la potència total que pot generar el nostre sistema nacional–”, per la qual cosa el risc que tinguem una apagada "com a conseqüència d'una caiguda del sistema a tercers països seria molt limitada", conclou.