Torna l’estafa suplantant Correus per obtenir dades bancàries

És un cas clar de phishing, fent-se passar per Correus, segons veiem al web de Mossos d’Esquadra


Un membre de l’equip de Verificat ha rebut un SMS suposadament de Correus en el qual se l’avisa que té un enviament de camí. El missatge inclou un enllaç a un lloc web i és FALS.

Correus n’alertava ahir mateix des del seu compte oficial de Twitter:

L’estafa suplantant Correus per obtenir dades bancàries és un cas clar de phishing segons veiem al web de Mossos d’Esquadra. N’hi ha de diversos tipus, via SMS o correu electrònic. La policia catalana explica el funcionament d’una d’elles:

Es rep missatge de text (SMS) o correu electrònic que es fa passar per l'empresa Correos, on reclama a les persones usuàries el pagament d'1€ o 1,17€ en concepte de despeses de duana, a fi de rebre un paquet.

A continuació, sol·liciten les dades personals i les dades de la targeta bancària per fer el pagament a través d’un enllaç electrònic que està adjunt al final del text del missatge.

I sobre com actuar si el rebem, entre d’altres, fa aquestes recomanacions:

  • Cap empresa envia per missatges de text (SMS) amb sol·licituds de pagament o on se sol·licitin dades personals dels seus clients.
  • Comprovar la veracitat del missatge fent la consulta a la vostra oficina de correus més propera.
  • No feu cap pagament.
  • No respongueu.
  • Desconfieu de missatges de text d'usuaris desconeguts o que no heu sol·licitat, el millor és eliminar-los directament.

Després de fer una cerca a Twitter hem comprovat que hi ha més usuaris que han rebut el mateix missatge o semblant i davant la sospita que es tracta d’una estafa ho han tuitejat.


 

Són tantes les persones que han rebut aquest tipus de missatges que, fins i tot, hi ha qui en fa broma:

L’estiu passat, l’Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE) ja va detectar una campanya de phishing que suplantava Correus i la va situar en un nivell d'importància ALTA (4 en una escala de 5).

En cas d’haver caigut en l’estafa, l’INCIBE explica com s’ha de procedir a recol·lectar proves digitals com ara testimonis online per procedir a presentar una denúncia.