És Salvador Illa el ministre de Sanitat més mal valorat de la Unió Europea, com diu Marta Rovira?

Marta Rovira, secretària general d’ERC, afirma que el candidat del PSC és el pitjor ministre de la Unió Europea


Marta Rovira, secretària general d’ERC, ha afirmat a El Matí de Catalunya Ràdio que Salvador Illa, candidat del PSC a les pròximes eleccions catalanes "és el ministre de Sanitat pitjor valorat de la Unió Europea", que "l’Estat espanyol és el que té pitjor consideració en la gestió de la pandèmia" i que això "ho diuen tots els rànkings, tots els informes" i "les organitzacions internacionals". És ENGANYÓS. 

És veritat que Espanya apareix en l’últim lloc de l’Eurobaròmetre que avalua la percepció de la ciutadania sobre la gestió de la pandèmia a cada estat membre, però no hem trobat cap estudi que compari específicament la tasca dels ministres de Salut a nivell europeu, ni cap estudi comparatiu entre la gestió política dels diferents països. A més a més, posats a comparar la percepció ciutadana, Illa és el tercer ministre més ben valorat de l’executiu de Pedro Sánchez.

"El pitjor ministre de Sanitat de la Unió Europea, no ho diem nosaltres, ho diuen tots els rànkings, tots els informes, les organitzacions internacionals… aquest ministre serà candidat a les eleccions de Catalunya"

Marta Rovira, ERC

El departament de presa d'ERC explica a Verificat que, tot i les paraules pronuciades per Rovira, ella es referia a que Illa és el ministre "amb les pitjors dades de la pandèmia". Espanya apareix en la quarta posició dels estats amb més morts per càpita, just per darrere del Regne Unit, Republica Txeca i Itàlia, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins. És el setè país amb més contagis i una taxa de mortalitat del 2,2% dels infectats (els països amb la taxa més alta

Segons una enquesta realitzada pel Parlament Europeu a finals de l’abril de 2020, els espanyols són els més descontents de la Unió Europea amb la gestió de la pandèmia per part del seu govern estatal:

En la segona entrega de l’estudi, realitzada al juny del 2020, les autoritats espanyoles segueixen entre els darrers llocs del rànquing europeu, tot i que queden per davant de les franceses i poloneses.

En la tercera i darrera entrega, realitzada a primers d’octubre de 2020, Espanya torna al darrer lloc:

A nivell mundial, una enquesta realitzada el març del 2020 per l’empresa alemanya Dalia Research entre 32.631 persones de 45 països del món mostra que el 66% dels espanyols creia que el govern no havia fet prou per aturar la pandèmia. Només Tailàndia i Xile quedaven per sota d’Espanya en el rànquing de valoració

En aquesta mateixa línia, una enquesta realitzada entre el 5 i el 27 de març pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) apuntava que el 38,4% dels ciutadans valorava negativament la gestió del govern espanyol davant la Covid-19, mentre que només li donava suport un 32,5%.

Illa, dels ministres millor valorats

A nivell espanyol, segons el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), Salvador Illa està entre els tres ministres més ben valorats, amb una nota de 4,7 sobre 10. Illa només és superat per la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i empata amb la de Defensa, Margarita Robles. Si ho comparem amb l’anterior baròmetre del CIS i que coincidia amb l’inici de la pandèmia, Illa millora la seva valoració, avançant dues posicions. 

En clau de precampanya catalana, El Periódico va publicar una enquesta el 8 de gener que, per primer cop, situava el PSC com a guanyador dels comicis i ho atribuïa a la designació d’Illa com a candidat. El Centre d’Investigacions Sociològiques ha confirmat aquesta tendència en el seu darrer sondeig sobre estimació de vot: