És fals que Esquerra no donés suport a cap estat d’alarma, com diu Eva Granados

ERC va donar suport a la pròrroga del segon estat d’alarma, a finals d’octubre, per allargar-lo fins al 9 de maig


Verificat

La consellera de Salut, Alba Vergés, va comparèixer el passat 20 de gener a la diputació permanent del Parlament per informar i donar compte de la situació de la pandèmia a Catalunya. Durant la sessió, la viceprimera secretària del PSC i número 2 per Barcelona el 14F, Eva Granados, va retreure a la consellera (al minut 50:28) que Esquerra Republicana de Catalunya no ha donat cap suport en les set votacions de l’estat d’alarma al Congrés dels Diputats. És FALS. Esquerra va votar afirmativament la pròrroga del segon estat d’alarma, a finals d’octubre, per allargar-lo fins al 9 de maig.

FALS | “Sap quants estats d’alarma ha votat favorablement el partit que vostè representa? […] Han estat set votacions al Congrés dels Diputats per protegir la salut dels catalans […] i no hi ha hagut un suport per part d’Esquerra Republicana”

Eva Granados, PSC

El 29 d’octubre, el Congrés va autoritzar la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig del 2021 després que el govern espanyol havia aprovat l’estat d’alarma dies abans per “donar plena empara constitucional a les mesures contra la pandèmia necessàries a les comunitats autònomes”. La votació va tirar endavant per 193 vots a favor, 53 en contra i 99 abstencions. Entre els vots a favor, els d’Esquerra, el PDeCAT (a diferència de JxCAT, que es va abstenir), el PNB i Ciutadans.

Durant la seva intervenció, el portaveu d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, va justificar el del seu partit (al minut 1:41:28): “ERC torna a posar la seva força parlamentària […] per canviar algunes de les enormes carències democràtiques d’aquest estat d’alarma”. I va argumentar (al minut 1:42:14) que, gràcies a la negociació amb ERC, Pedro Sánchez hauria de comparèixer mensualment en seu parlamentària i que la conferència de presidents autonòmics podria formular una proposta d’aixecament de l’estat d’alarma al cap de quatre mesos. També ho recollia la notícia que va publicar el partit al seu web.

Les sis pròrrogues de la primavera

Durant la primera onada de la pandèmia, el Congrés va aprovar sis pròrrogues de l’estat d’alarma decretat el 14 de març pel govern espanyol (amb votacions cada quinze dies). De les sis vegades, Esquerra va abstenir-se en quatre i va votar en contra en dues.

El Congrés és qui aprova les pròrrogues

En aquestes set ocasions, el Congrés dels Diputats ha hagut de donar llum verda cada cop que el govern espanyol ha volgut allargar l’estat d’alarma, perquè així queda establert a la Llei Orgànica dels estats d’alarma, excepció i setge. L’article 6 estableix que l’executiu espanyol pot declarar l’estat d’alarma durant quinze dies i que necessita l’aprovació del Congrés dels Diputats per allargar-lo. I això és el que es va debatre i votar el 29 d’octubre a la cambra baixa espanyola.