Com funcionen les campanyes solidàries que recapten en funció de les comparticions a xarxes?

Algunes plataformes no poden registrar quants cops s’ha enviat un missatge, així que compte si una empresa diu que sí


Ens heu fet arribar un vídeo d’una empresa ramadera gallega, Casa Grande Xanceda, que diu que per cada vegada que es comparteixi el clip, l’empresa donarà un euro a l’Associació Espanyola Contra el Càncer fins a arribar als 1.000 euros. Ens heu preguntat com funcionen aquest tipus de campanyes, com es controla el que s’envia per xarxes i qui dona els diners a l’associació. 

Aquest vídeo és vertader, es va publicar l’octubre del 2020, i la donació de 1.000 euros a l’AECC també es va realitzar, però no es poden recaptar diners en funció dels cops que contingut s'ha compartit a les xarxes socials, especialment si el contingut circula per xarxes tancades com WhatsApp o Telegram. 

En el vídeo es pot veure com s’elabora un llaç gran de color rosa en els camps de pastura de l’empresa, un símbol que s’utilitza en solidaritat amb les persones que pateixen càncer de mama. Bea Cao, del department de màrqueting de l’empresa Casa Grande Xanceda, ha explicat a Verificat que realitza aquests tipus de campanyes en diferents ocasions durant l’any per fer donacions a l’Associació Espanyola Contra el Càncer del seu municipi, Ordes (Galícia). 

La donació va ser real

El vídeo que ens heu enviat originalment es va publicar als comptes de Facebook i YouTube de l’empresa el 16 d’octubre del 2020. Segons ha confirmat l’empresa gallega, no es dona diners per compartir el vídeo, sinó que l’empresa fa una donació a títol personal. Per tant, la difusió que s’ha fet del vídeo forma part de l’estratègia comunicativa i de màrqueting de l’empresa, que el va difondre amb la intenció “que es compartís a les xarxes” i per “donar visibilitat a la malaltia”.

La donació es va acabar realitzant. Cinc dies després que es publiqués el vídeo a les xarxes, el 21 d’octubre del 2020, Casa Grande Xanceda va enviar els diners a l’AECC Ordes, segons es pot veure en la transferència bancària a la qual ha tingut accés Verificat. L’AECC no ha volgut confirmar aquesta informació perquè segons diuen “no estan autoritzats a proporcionar informació de les ajudes que reben”. 

Les xarxes tancades no permeten comptar les visualitzacions

Aquest vídeo, com han admès des de l’empresa, es viralitza periòdicament i es difon també per Whatsapp, que és el canal pel qual ens l’heu fet arribar. És habitual que circulin vídeos o fotografies d’aquest tipus per les xarxes, però com ja va advertir la Policia Nacional en relació a una “suposada cadena solidaria” el 2017, però no és possible recaptar amb base a les comparticions d’un missatge a Whatsapp. De fet, no es pot saber les vegades que es comparteix una publicació a través de Whatsapp, i per tant, tampoc es poden donar diners per cada vegada que es comparteixi. En canvi, a Facebook, YouTube i Twitter sí que es poden veure les visualitzacions d’una publicació, però no es pot garantir que l’usuari que ho publica acabi fent la donació que anuncia.