Així funciona GobiernoAlerta en registrar activitat d’un usuari que com Ada Colau hauria deixat Twitter

L’alcaldessa de Barcelona va ser objecte de crítiques per, suposadament, seguir a un nou usuari quan havia anunciat fa dies que deixava la xarxa social


En els últims dies hi ha hagut enrenou a Twitter a causa d'un suposat nou follow de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot i que va anunciar l'11 d'abril que se n'anava de la xarxa social. Tot es va originar amb un tuit d'@GobiernoAlerta, un bot que reporta els seguidors que guanyen i perden comptes d'administracions i polítics d'Espanya. "@Adacolau ha començat a seguir a @MireiaCunitt", va tuitejar el 30 d'abril a la tarda.

Ràpidament, diferents usuaris es van fer ressò del missatge assegurant que Colau havia mentit i que no havia deixat Twitter, ja que continuava seguint a nous usuaris. Un dels tuits que es va fer més viral va ser el del digital La República. També va tuitejar el periodista Quim Monzó, amb un missatge que acumula més de 400 interaccions.

Ada Colau, per la seva banda, no ha tuitejat ni donat "m'agrada" a cap missatge des de l'11 d'abril, segons figura en el seu perfil, encara actiu i accessible. Per tancar definitivament un perfil, Twitter explica que cal desactivar-lo i si després de trenta dies l'usuari no ha tornat a accedir, el compte i tots els tuits queden suprimits.

Els "falsos positius" del bot GobiernoAlerta

L'apartat de preguntes i respostes del bot GobiernoAlerta explicita que a vegades poden aparèixer "falsos positius". D'una banda, un compte de Twitter pot haver bloquejat un altre que el sistema monitora i, en aquest cas, el bot "mostrarà que el compte monitorat ha deixat de seguir l'anterior". Externament no es pot saber ni comprovar si un compte té bloquejat a un altre. D'altra banda, si un compte de Twitter ha estat eliminat, suspès o desactivat temporalment, desapareixerà de la llista dels seus contactes automàticament i el bot mostrarà que el compte monitorat ha deixat de seguir l'anterior.

El compte que, suposadament, va començar a seguir Ada Colau és el de @MireiaCunitt, el perfil de l'escriptora Mireia Redondo Prat. Ella mateixa va publicar un tuit el 30 d'abril dient que escrivia aquest missatge per evitar que el seu compte fos eliminat definitivament, després que a principis d'aquest mes tanqués temporalment el seu perfil a la xarxa social. Twitter ofereix l'opció (disponible a la configuració) de desactivar el compte per fer que el nom de visualització, el @nomdusuari (és un exemple) i el perfil públic deixin de ser visibles. Tal com explica la plataforma, "els usuaris tenen 30 dies per reactivar el seu compte abans que les dades associades amb el compte desactivat es desactivin permanentment". Segons ella mateixa ha confirmat a Verificat, va accedir al seu compte per no perdre'l i, en activar-lo, el bot @GobiernoAlerta va notificar el follow de l'alcaldessa de Barcelona.

"És perfectament possible que passi que algú que tanca el compte desaparegui com following i si la reactiva aparegui també", assegura a Verificat Mariluz Congosto, Doctora en Telemàtica per la Universitat Carlos III, i afegeix que el fet que augmentin o disminueixin els seguits "pot ser per causes alienes al propietari del perfil".

En tota aquesta història hi ha encara una incògnita. Seguint amb la lògica que explica el funcionament del bot, hauríem d'esperar que després que @MireiaCunitt deixés Twitter a principis d'abril @GobiernoAlerta notifiqués que @AdaColau havia deixat de seguir aquest compte. No obstant això, no hi va haver cap piulada d'aquest estil. L'administrador de l'bot, Alex Barredo, respon a Verificat que el bot "treballa amb les dades crues de Twitter" i afegeix que el fet "de deixar de seguir quan un compte desapareix de la llista" és una cosa que caldria revisar, ja que "efectivament, no es detecta per cap compte quan passa a inactiu, però sí la reactivació".

Els aclariments de l'equip de Colau i de Twitter

L'equip de comunicació d'Ada Colau assenyala a Verificat que Ada Colau va esborrar l'aplicació de Twitter del telèfon mòbil el 3 de març. I preguntat pel tema, el departament de premsa de Twitter respon que el compte de l'alcaldessa segueix actiu, encara que el seu últim tuit sigui el que va publicar l'11 d'abril, i que per privacitat de dades no poden oferir més informació.

Més enllà d'aquest cas, el 26 d'abril el bot @GobiernoAlerta ja havia reportat un suposat nou follow d'Ada Colau, en aquest cas a @robertoherreros. Ell mateix va respondre que Colau ja el seguia des de feia anys. Verificat s'ha posat en contacte amb ell, però a l'hora de publicar aquesta verificació no hem obtingut resposta.

Quan Antonio Miguel Carmona havia eliminat desenes de tuits

Mariluz Congosto recorda que el 2015 es va dir que el portaveu del PSOE a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, havia esborrat desenes de tuits. Com ella tenia les dades, va comprovar que havien desaparegut retuits que havia fet d'un altre compte. Per tant, també pot disminuir el nombre de tuits si algú esborra tuits que l'usuari hagi retuitejat. Llavors, eldiario.es va explicar que "desenes de tuits" havien desaparegut del compte de Carmona i va haver de rectificar l'endemà i va explicar que "l'esborrat no va ser en el seu compte personal sinó en el compte de la seva campanya, que el candidat socialista retuitejava i on es van eliminar més de 2.000 missatges".