Pfizer va construir un centre de R+D el 2010 a la Xina, però no té a veure amb el coronavirus

L’anunci va tenir lloc el 2009, quan va començar el procés d’expansió de la farmacèutica a la Xina


Marco Verch

Ens heu fet arribar un correu electrònic que afirma que “Pfizer i Glaxo (GlaxoSmithKline) són un”, i al costat d'ell un enllaç a un article d'una pàgina web en la qual s'anuncia la construcció l'any 2009 d'un centre de Recerca i Desenvolupament (R+D) de Pfizer a Wuhan (la Xina). És FALS. No, Pfizer i GlaxoSmithKline són dues empreses farmacèutiques diferents, i a més en aquest article no s'indica res semblant. 

"Pfizer construirà un centre de R+D a Wuhan, la Xina (2009)"

Des de fa mesos corre el rumor que la farmacèutica GlaxoSmithKline és propietària del Laboratori de Virologia de Wuhan, i també que GSK i Pfizer guarden algun tipus de relació. Les dues asseveracions són falses, i en aquest article ja vam explicar que la relació de Pfizer i GSK també és fictícia, més enllà de la creació d'una societat conjunta per a produir medicines de venda sense recepta el 2018, tal com assenyalen en una nota de premsa d'agost del 2019. 

Tanmateix, això no significa que GSK sigui propietària de Pfizer que, de fet, és una empresa que està en borsa i entre els seus principals accionistes no està aquesta farmacèutica.

Un centre de R+D per a expandir-se per la Xina

L'anunci va tenir lloc el 2009, quan va començar el procés d'expansió de la farmacèutica a la Xina, país en el qual portava des dels anys 80. A més del de Wuhan, Pfizer va ampliar les instal·lacions d'un altre centre a Xangai. 

El centre es va construir específicament en la Base Nacional Bioindustrial de Wuhan, també coneguda com Biolake, el 2010, segons va publicar Pfizer en el seu blog. L'entrada explica quins eren els objectius d'aquest centre satèl·lit de R+D, que consistia a impulsar el desenvolupament de la farmacèutica en aquest àrea, amb la finalitat de convertir-se en una plataforma d'avantguarda per al desenvolupament de fàrmacs clínics globals i aliances estratègiques. En altres paraules, la instal·lació de Biolake representa una expansió de la presència científica de Pfizer a la Xina i forma part de l'estratègia general de Pfizer per al creixement global.

Cap vinculació amb el coronavirus

Deu anys després que es construís el centre, aquest moviment comercial i estratègic orientat a impulsar l'àrea d'I+D de l'empresa, és vist per certes webs com a sospitós, perquè Wuhan va ser la zona zero de la pandèmia del SARS-CoV-2, i Pfizer, una de les farmacèutiques que primer va aconseguir desenvolupar una vacuna per a la covid-19, la BNT162b2, al costat de BioNTech. De fet, Verificat i altres agencies membres de la International Fact-Checking Network han publicat nombrosos articles desmentint la vinculació de les farmacèutiques amb l'aparició i desenvolupament del SARS-CoV-2. 

Encara que sigui de Pfizer i estigui situat a Wuhan, aquest centre té poc a veure amb el desenvolupament de la vacuna contra la covid-19, que comença la seva producció en un laboratori de Misuri (els Estats Units), i després viatja a Massachussets, Alemanya, i Michigan. En cap cas passa per Wuhan. 

S'ha arribat, fins i tot, a dir que va ser un virus creat en un laboratori (el que es coneix com a teoria del lab-leak), però existeixen nombroses evidències científiques sobre aquest tema que fan pensar als organismes internacionals encarregats d'estudiar l'origen del coronavirus que el més plausible és que l'origen del virus fos natural, i tingués lloc després del salt d'animal a humans.