Pfizer/BioNTech

Explicació del funcionament i característiques de la vacuna


La vacuna desenvolupada per la farmacèutica estatunidenca Pfizer i l'empresa de biotecnologia alemanya BioNTech, també coneguda com Comirnaty, usa la tecnologia ARN missatger (ARNm). Es tracta d'una tècnica que introdueix material genètic sintetitzat en el laboratori dins les cèl·lules humanes per tal que aprenguin a produir una proteïna, en aquest cas la Spike, que es troba en el virus SARS-CoV-2. D'aquesta manera, s'aconsegueix que les cèl·lules fabriquin còpies d'aquesta proteïna i creïn anticossos per aconseguir immunitat contra el virus. 

A l'abril del 2020 van començar els assajos clínics i els resultats van ser presentats el 18 de novembre. En total, van participar 43.661 persones repartides entre els Estats Units, Sud-àfrica, Alemanya, Turquia, l'Argentina i el Brasil, segons dades proporcionades per la farmacèutica. En base a aquests assajos, la farmacèutica va presentar una eficàcia del 95%.

La vacuna de Pfizer s'administra en dues dosis en un interval de 21 dies. A finals de març, 79 països havien autoritzat el seu ús, entre ells els Estats Units, la Unió Europea, Austràlia i els estats del Golf Pèrsic i deu de Llatinoamèrica, entre ells Mèxic, Colòmbia, Costa Rica i el Perú. També va ser autoritzada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els efectes adversos més freqüents són dolor en la zona de la punxada, fatiga, mal de cap, dolor muscular i esgarrifances, dolor en les articulacions o febre, segons l'Agència Europea del Medicament. Fins a una de cada 10 persones pot patir nàusees o inflamació en el lloc de la injecció. Entre els efectes adversos poc comuns (menys d'una de cada 100 persones) es compten els ganglis limfàtics inflamats, malestar general, dolor a les extremitats, insomni i picor en la zona de la punxada. La paràlisi facial és considerada un efecte secundari rar (una de cada 1.000 persones) i no s'ha detectat cap reacció al·lèrgica.

La vacuna de Pfizer pot estar emmagatzemada dins un congelador durant sis mesos a una temperatura d'entre -80 °C i -60 °C. Durant cinc dies pot mantenir-se a entre 2 °C i 8 °C.