Les afirmacions falses de Steve Hotze, el metge que nega que les ARNm siguin vacunes

Les afirmacions falses de Steve Hotze, el metge que nega que les vacunes contra la covid-19 provoquin immunitat


Durant les últimes setmanes està circulant un vídeo per WhatsApp en el qual un home que s'identifica com Steve Hotze, metge i director del Hotze Health & Wellness Center a Houston (Texas, EUA), afirma que les vacunes d'ARN missatger (ARNm), com ara la de Pfizer o la de Moderna, no són vacunes, sinó "un perillós experiment de teràpia gènica".

"L'anomenada vacuna del covid-19 no és una vacuna, és una teràpia gènica experimental"

L'argument principal amb què recolza la seva afirmació és que la definició de vacuna que donen els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles en anglès) —"un producte que estimula el sistema immunològic d'una persona per produir immunitat per a una malaltia específica"— no s'ajusta als resultats que produeixen les vacunes d'ARNm i que aquestes, per tant, no s'ho poden considerar. No obstant això, com assenyala José Antonio Navarro-Alonso, metge especialista en Pediatria, expert en vacunació covid-19 i un dels fundadors de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), "fins ara la protecció enfront de la malaltia [covid-19] greu ronda el 100%, i davant de la malaltia de qualsevol intensitat de l'entorn de l'95%".

De fet, els fabricants de les vacunes aprovades a Europa com la de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen han fet pública l'eficàcia que les seves fórmules han llançat en les diferents fases dels assajos. D'altra banda, i tal com explica a Verificat Navarro-Alonso, "s'acumulen dades que parlen a favor que la vacuna genera immunitat esterilitzant (és a dir, evita la reinfecció), almenys, parcial: menor replicació vírica en tracte respiratori, menor excreció vírica i menor transmissibilitat".

Diferència entre eficàcia i efectivitat

Un estudi recent dels CDC, en què s'ha analitzat precisament l'efectivitat en la prevenció de la malaltia després de l'ús de les vacunes de Pfizer i Moderna entre la població general, ho constata: "Les vacunes covid-19 d'ARNm autoritzades són efectives per prevenir la infecció per SARS-CoV-2, independentment de l'estat dels símptomes, entre els adults en edat laboral en condicions del món real", assenyalen els autors de el document.

Aquesta dada és rellevant perquè en aquest estudi no parlen d'eficàcia —la probabilitat de desenvolupar covid-19 en persones vacunades en un ambient controlat i monitoritzat, comparat amb un grup de control a qui se subministra un placebo—, que és el que passa habitualment en la majoria d'estudis sobre vacunes covid-19 publicats fins ara, sinó que en aquesta publicació americana van un pas més enllà, i es mesura l'efectivitat, és a dir, com de bé funciona la vacuna en el món real. En aquest cas, van fer un seguiment durant un mes a gairebé 4.000 treballadors essencials vacunats i el que es va observar va ser que la vacuna era un 90% efectiva.

Construir la immunitat

Les vacunes d'ARNm són vacunes, sí, però no utilitzen virus atenuats o inactivats, com s'ha fet tradicionalment. Aquestes injeccions estan elaborades amb l'ARN missatger del virus causant de la malaltia (d'aquí el seu nom), i arriben a les cèl·lules recobertes per un embolcall lipídic (una mena de bosseta de greix que evita que es destrueixi), però acaben aconseguint el mateix efecte: que el cos reconegui les proteïnes del SARS-CoV-2 per desenvolupar una resposta immunològica i vèncer el virus en cas d'infectar-se.

Les les vacunes d'ARNm "es fabriquen a partir de cèl·lules procedents de nadons humans avortats en els 70"

En un altre punt de el vídeo, Hotze indica que les vacunes d'ARNm es fabriquen a partir de cèl·lules procedents de nadons humans avortats els anys 70. És enganyós. Per aconseguir desenvolupar vacunes com aquelles contra la covid-19, les farmacèutiques han emprat unes cèl·lules embrionàries de ronyó, les còpies de les quals van ser obtingudes en el seu moment a partir d'un fetus avortat legalment en els anys 70. Això no vol dir, per tant, que una vacuna es fabriqui a partir de cèl·lules procedents de nadons humans avortats, sinó que originàriament els investigadors van necessitar aquestes cèl·lules procedents d'uns fetus molt concrets per aconseguir una línia cel·lular (una cèl·lula de laboratori que es reprodueix si parar).

"Les vacunes plantegen un risc i perill més gran per a la teva salut que el covid-19"

Finalment, l'home assenyala que aquestes vacunes suposen un risc més gran per a la salut que la covid-19. També és fals. Mentre que la malaltia que produeix la SARS-CoV-2 s'ha cobrat fins avui la vida d'al menys 3 milions de persones a tot el món, les vacunes d'ARNm han demostrat la seva eficàcia en diversos assajos clínics en fase III publicats en revistes com The New England Journal of Medicine, en els quals es va analitzar tant la injecció de Pfizer com la de Moderna. A més, després d'un mes de monitoratge i més de 13 milions de dosis administrades, els CDC van reportar únicament 113 morts, les quals no estuvieron relacionades, segons els informes, amb la vacunació contra la covid-19.

Fins i tot coneixent els efectes secundaris que aquestes vacunes presenten, l'Agència Europea de l'Medicament (EMA, per les sigles en anglès) insisteix que segueixen sent majors els beneficis. Es poden veure a les actualitzacions de seguretat de la covid-19 en relació a la vacuna de Pfizer, Moderna, i més recentment AstraZeneca, el subministrament va quedar paralitzat breument en al menys 15 països per estar associada a un major risc de trombosi.