CanSino

CanSino

Català | Castellano

La companyia de vacunes xinesa CanSinoBio ha creat la fórmula CanSino de vector viral. Aquest mètode se serveix d'un vector, és a dir un virus diferent al SARS-CoV-2, per a entrar en una cèl·lula i infectar-la. D'aquesta manera, utilitza el funcionament cel·lular per a aprendre a produir la proteïna Spike, present en aquest coronavirus, i generar anticossos.

Al maig i juliol de 2020, els fabricants van publicar en la revista científica britànica The Lancet els resultats de les fases I i II del seu assaig clínic. A principis de novembre de l'any passat van anunciar l'inici de la fase III a Mèxic, on estimaven comptar amb 15.000 voluntaris. En aquells dies ja havien completat altres dos assajos de la mateixa fase a Rússia i el Pakistan. També s'han desenvolupat a l'Argentina i Xile. En total, van participar 40.000 voluntaris en aquesta fase, que va oferir una eficàcia del 65,7%.

La vacuna CanSino s'administra en una sola dosi i, a més de la Xina, Mèxic, Hongria i el Pakistan han autoritzat el seu ús.

Els efectes secundaris més reportats en els assajos clínics són dolor en la zona de la injecció, mal de cap, febre i cansament. No ha estat notificada cap reacció greu.

La vacuna de CanSino pot ser conservada a entre 2 °C i 8 °C, tot i que el fabricant no ha especificat durant quant temps.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona