CanSino

Explicació del funcionament i les característiques de la vacuna


La companyia de vacunes xinesa CanSinoBio ha creat la fórmula CanSino de vector viral. Aquest mètode se serveix d'un vector, és a dir un virus diferent al SARS-CoV-2, per a entrar en una cèl·lula i infectar-la. D'aquesta manera, utilitza el funcionament cel·lular per a aprendre a produir la proteïna Spike, present en aquest coronavirus, i generar anticossos.

Al maig i juliol de 2020, els fabricants van publicar en la revista científica britànica The Lancet els resultats de les fases I i II del seu assaig clínic. A principis de novembre de l'any passat van anunciar l'inici de la fase III a Mèxic, on estimaven comptar amb 15.000 voluntaris. En aquells dies ja havien completat altres dos assajos de la mateixa fase a Rússia i el Pakistan. També s'han desenvolupat a l'Argentina i Xile. En total, van participar 40.000 voluntaris en aquesta fase, que va oferir una eficàcia del 65,7%.

La vacuna CanSino s'administra en una sola dosi i, a més de la Xina, Mèxic, Hongria i el Pakistan han autoritzat el seu ús.

Els efectes secundaris més reportats en els assajos clínics són dolor en la zona de la injecció, mal de cap, febre i cansament. No ha estat notificada cap reacció greu.

La vacuna de CanSino pot ser conservada a entre 2 °C i 8 °C, tot i que el fabricant no ha especificat durant quant temps.