És fals que Austràlia portés 24.000 nens a vacunar-se “en grup”

Es tracta d’una iniciativa voluntària dirigida a adolescents de més de 16 anys


Està circulant per les xarxes socials un article segons el qual el ministre de Salut de Nova Gal·les del Sud (Austràlia) anunciava en una roda de premsa que suposadament “s'emportaran a 24.000 nens en grup a un estadi per a rebre la vacuna contra la covid-19”. L'autor de l'article afirmava així que el govern australià s'havia tornat “completament totalitari”. És ENGANYÓS. Sí, el ministre va anunciar la seva intenció d'habilitar un estadi per a vacunar a un màxim de 24.000 joves, però no va ser una iniciativa obligatòria, sinó voluntària. D'altra banda, la campanya no estava dirigida a nens, tal com indica l'autor, sinó a adolescents de més de 16 anys.

"El govern australià s'ha tornat totalment totalitari. Brad Hazzard, ministre de Salut i Recerca Mèdica de Nova Gal·les del Sud, ha dit amb orgull que s'emportarà en grup a 24.000 nens a un estadi per a rebre la dosi de COVID-19, i que els pares no podran assistir"

El fragment del vídeo que acompanya a l'article està tret de context. En la seva versió curta es dóna a entendre que Brad Hazzard, ministre de Salut de Nova Gal·les del Sud, pretén forçar a 24.000 joves a ser vacunats, quan en realitat es tracta d'una campanya de vacunació voluntària anunciada el 6 d'agost al costat de Gladys Berejiklian, primera ministra de l'Estat de Nova Gal·les del Sud, per a estudiants d'últim any de secundària —Year 12, això és, de 16 anys d'edat d'ara endavant— en l'oest de Sydney, els qui podien obtenir el seu vial en l'estadi Qudos Bank Sorra, situat als afores de la ciutat. En el moment de l'anunci i almenys fins a finals d'agost, aquest àrea es trobava amb una elevada taxa d'incidència de casos.

D'altra banda, el ministre no va anunciar la mesura com una decisió obligatòria, sinó com una “oportunitat” per a 24.000 adolescents de la zona, que podien inscriure's per a vacunar-se abans de l'arribada dels exàmens finals d'octubre. De fet, no tots els menors eren aptes per a accedir a la vacuna, sinó que la campanya estava orientada als majors de 16 anys que es trobessin cursant el Year 12 i que estiguessin inscrits en algun centre d'estudis en una de les vuit àrees triades pel govern local.

La campanya de vacunació es va desenvolupar entre el 9 fins al 14 d'agost, i va administrar, segons Australian Associated Press, 15.390 dosis, dada que, segons indiquen, van obtenir d'un comunicat emès pel districte de salut local el passat 15 d'agost (que no està publicat a internet).

És a dir que no, el govern australià no ha portat a vacunar-se en grup a 24.000 nens. A més de Verificat, altres agencies membres de la International Fact Checking Network com Snopes ja s'han dedicat a desmentir aquesta afirmació, perquè la faula ha aparegut en diverses plataformes amb formats diversos.

Els menors sí poden vacunar-se acompanyats

Els nens no estan obligats a vacunar-se a Austràlia, i fins fa a penes uns dies els menors de 16 anys ni tan sols eren aptes per a rebre-la. Ara, el primer ministre Scott Robinson ha emès un comunicat en el qual anuncia que a partir del 13 de setembre de 2021 els menors d'entre 12 i 15 anys també podran vacunar-se amb Pfizer, però no és obligatori.

S'han dut a terme diversos assajos clínics per a provar la seguretat de la vacuna contra la covid-19 en nens majors de 12 anys, incloent els vials de vacunes ARNm, com Pfizer i Moderna, i altres dues vacunes fabricades per Sinovac i Sinopharm, respectivament.

La vacunació entre adolescents de més de 12 anys ja està en marxa en països com els Estats Units, Israel, la Xina, Dinamarca, França o Àustria.