El Tribunal Suprem dels Estats Units no ha anul·lat la vacunació universal

Les xarxes s’han omplert d’una informació sobre la presumpta anul·lació per part del Tribunal Suprem de la vacunació universal als Estats Units


Des de l’abril circulen en castellà, anglès, francès o italià informacions com aquesta, que afirmen que el Tribunal Suprem dels Estats Units ha anul·lat recentment la vacunació universal al país arran d’una demanda interposada per l’advocat Robert F. Kennedy Jr., nebot de l’expresident John F. Kennedy, en contra d’un grup de científics entre els quals hi hauria Bill Gates i l’especialista en malalties infeccioses i assessor de la Casa Blanca Anthony Fauci. És FALS. Al web de la màxima institució judicial nord-americana, que recull totes les sentències, no hi apareix cap resolució dictada sobre l’anul·lació de la vacunació universal. La notícia també assegura que les vacunes ARNm contra la covid-19 s’han d’evitar perquè modifiquen l’ADN de les persones. També és FALS.

“Una gran victòria per la llibertat, el Tribunal Suprem ha anul·lat la vacunació universal”

La vacunació universal és el principi segons el qual s’immunitza a la població en general contra una malaltia de manera preventiva. Als Estats Units, la gestió de la vacunació recau en els governs estatals que, des del 1905, tenen lleis pròpies per imposar la immunització obligatòria contra diferents malalties infeccioses a menors d’edat com a requisit per a la seva escolarització, així com a sanitaris i persones que sol·licitin la residència permanent. Les legislacions estatals, però, preveuen exempcions mèdiques, religioses i filosòfiques per no ser vacunat. El poder constitucional dels estats per determinar la vacunació obligatòria va quedar establert al 1905, quan el Tribunal Suprem es va pronunciar en el cas Jacobson vs. el Tribunal Suprem de Massachusetts.

La vacuna contra la covid-19, però, no és obligatòria als Estats Units, com va afirmar el president Joe Biden, però sí que és una recomanació, i són els estats qui tenen l’última paraula per fer-la obligatòria, explicava Joanne Rosen, experta en Dret de la Salut en una entrevista amb la Bloomberg School of Public Health de la Universitat Johns Hopkins.

Robert F. Kennedy Jr. és conegut per les seves declaracions contra les vacunes sense suport científic. Verificadors de la International Fact-checking Network com AFP, igual que Verificat, ja han desmentit les seves declaracions en repetides ocasions.

El 2018, un litigi entre el grup antivacunes Informed Consent Action Network (ICAN), amb l’ajuda de Kennedy, i el Departament de Salut dels Estats Units al Tribunal del Districte Sud de Nova York s’ha utilitzat per dir que el govern nord-americà no té proves de la seguretat de les vacunes. És fals. La petició de transparència d’ICAN va demostrar que el departament de Salut del Estats Units (HHS) no havia respectat la seva obligació d’informar sobre la seguretat d’algunes vacunes, però això no significa que no s’hagin respectat els protocols de seguretat, tal i com explica Snopes.

“Les vacunes anomenades ARNm d’última generació interfereixen directament amb el material genètic d’un pacient”

Les vacunes ARN missatger (ARNm) utilitzen una tecnologia que ensenya a les cèl·lules a aprendre a fabricar les proteïnes d’un virus per combatre la infecció. En el cas del SARS-CoV-2, que provoca la covid-19, l’ARNm conté la informació sobre la proteïna Spike -o proteïna S- que es troba a la corona del virus. Tal i com va explicar a Verificat el bioquímic Julià Blanco, “no és possible que hi hagi modificacions del nostre codi genètic per part de l’ARNm”. Segons el científic, “el nostre ADN està guardat dins del nucli com una caixa forta i és impossible que l’ARNm ens modifiqui el codi genètic".

En un article publicat a The Conversation Jose María Jiménez Guardeño, investigador del Departament de Malalties Infeccioses del King’s College de London, i Ana María Ortega-Prieto, investigadora postdoctoral associada també del King's College London, desmenteixen completament que l’ARN pugui alterar el nostre ADN i, per tant, danyar el genoma

Els autors, afirmen que “la molècula d'ARN és molt fràgil -tant, que aquestes vacunes s'han de conservar a temperatures baixíssimes- i el temps que roman en les cèl·lules és molt curt (hores) (…) Per tant, aquest ARN no es quedarà dins de la cèl·lula un temps suficient com per poder fer alguna cosa més que produir la proteïna de virus i desaparèixer”.