El que se sap sobre els casos de caiguda de cabell detectats després de la vacuna i la infecció

Investiguem la possible vinculació entre aquests esdeveniments


Telegram

En els últims mesos, han aparegut en uns certs grups de Telegram imatges de persones que asseguren que han començat a tenir petites calbes en el cuir cabellut després d'haver rebut la vacuna de la covid-19. En concret, en un missatge d'aquesta xarxa social, s'assegura que “havia rebut la primera injecció de Moderna el 8 d'abril de 2021, i que llavors el seu cabell va començar a caure's”. Què pot haver passat? Investiguem si la injecció ha tingut en realitat alguna cosa a veure.

Si anem a la llista dels efectes secundaris de la vacuna de Moderna, no figura la pèrdua de cabell. Tampoc sembla que hi hagi evidència científica que estigui passant: “Encara que la caiguda del cabell és un efecte advers reconegut en diferents medicaments, no es creu que estigui associat amb la vacunació rutinària o habitual”, assenyala per correu electrònic a Verificat Shoshana Marmon, dermatòloga, professora assistent i directora de recerca clínica del departament de Dermatologia del Nova York Medical College (EUA). I segueix: “Realment no hem tingut cap pacient amb pèrdua de cabell de nova aparició associada a la vacunació”.

Un cas anima a investigar més

Precisament perquè hi ha una absoluta absència de literatura científica sobre pèrdua de cabell en pacients vacunats, fa poques setmanes cinc investigadors d'Egipte van enviar una carta a la revista Journal of Cosmetic Dermatology exposant el cas d'un pacient al qual li detecten alopècia areata, una forma d'alopècia no cicatricial d'origen autoimmune, després d'haver rebut la vacuna d'AstraZeneca.

En les seves conclusions els investigadors insisteixen que, encara que aquesta injecció és segura i eficaç contra la covid-19 simptomàtica en grans assajos controlats aleatoris, “el nostre informe suggereix el seu possible paper en l'activació d'alopècia areata en pacients genèticament predisposats a través de mecanismes immunomediats”.

Caiguda de pèl després de passar la covid-19

Sobre el que sí que sembla haver-hi més consens científic internacional és en el fet que poden donar-se casos de pèrdua de cabell als pocs mesos d'haver superat una infecció del SARS-CoV-2: “Si bé no està específicament relacionat amb la vacuna covid-19, hi ha investigacions sobre que la pandèmia ha causat pèrdua de cabell, particularment en comunitats minoritàries”, apunten a Verificat des del departament de comunicació de l'Acadèmia Americana de Dermatologia (AAD, en anglès), qui remet a una recerca en el Journal of the American Academy of Dermatology, i en la qual un grup de dermatòlegs a Nova York va detectar un augment del 400% en els casos de caiguda del cabell en les comunitats minoritàries afectades pel SARS-CoV-2.

Coincideix amb ells Marmon, qui insisteix en haver tingut “nombrosos casos de pèrdua de cabell com a resultat de la infecció amb covid-19 i continuem veient a aquests pacients amb regularitat a la clínica”.

El tipus de pèrdua de cabell que els experts han detectat més freqüent és efluvi telogènic (ET), una alteració del cicle de creixement del cabell que ocorre quan entren més pèls del normal en la fase de despreniment (telogènic) del cicle de vida del creixement del cabell. “La febre, les malalties i l'estrès sever són alguns dels desencadenants que poden obligar el cabell a caure en la fase de caiguda”, enumera Sharnon, encara que envia un missatge tranquil·litzador: “Malgrat ser definitivament una cosa pertorbadora, la caiguda del cabell causada per TE és temporal i es resol per si sola”.

L'efecte és bastant habitual en general, i no sols ocorre amb positius per covid-19: “La majoria de les persones veuen una caiguda notable del cabell dos o tres mesos després de tenir febre o malaltia”, assenyalen des de l'AAD. “Aquesta caiguda del cabell pot durar de sis a nou mesos abans d'aturar-se”, conclouen.