El govern de Sánchez no ha apujat el preu de la llum un 27%

L’augment s’ha produït de manera puntual en el mercat elèctric variable i no respon a cap mesura del govern


Les xarxes socials s’han inundat en les últimes hores de missatges acusant el govern de Pedro Sánchez d’apujar la factura de la llum un 27% des de principis d’any, coincidint amb l’augment de la demanda per l’onada de fred que provoca la borrasca Filomena. És ENGANYÓS. Si bé una part dels consumidors veuran augmentar el preu per quilowatt hora (kWh) durant els dies de fred d’aquesta primera setmana de l’any, la pujada no és permanent i tampoc és una mesura decretada pel govern espanyol.

"No cal buscar més indicadors. Un país que espera sistemàticament el fred per apujar la llum (un 27% enguany) és una merda de país"

"El govern ha augmentat un 27% la factura de la llum i un 22% la factura del gas"

Iván Espinosa de los Monteros, VOX

Segons l’organització de consumidors FACUA, el preu del kWh va arribar a 16,81 cèntims el 7 de gener, un 27% més que els 13,24 cèntims del mateix període de l’any passat. El 8 de gener l’augment ja era del 31%. El seu comunicat, que està a l'origen de moltes crítiques, era confós amb les xifres i s'ha malinterpretat. El mateix portaveu de Facua, Rubén Sánchez, ho ha hagut d'aclarir després a Twitter.

Existeixen dos tipus de mercats elèctrics a Espanya: el regulat —conegut per les sigles PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor), que canvia hora a hora i dia a dia en funció de l’oferta i la demanda— i el lliure —on el preu és tancat i fixat per l’empresa comercialitzadora—. El 1997 va començar la privatització de l’electricitat a Espanya, però la regulació exigia que el preu havia de ser el mateix a tot el territori. Des del 2009, els consumidors poden triar quin tipus de contracte volen per al subministre d’electricitat a les seves llars i negocis.

L’augment de la factura de la llum, tema que s’ha convertit en trending topic a Twitter, afecta únicament als clients del PVPC, uns 11 dels 29,6 milions d’abonats registrats, segons l’últim informe sobre els comercialitzadors elaborat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. I l’augment del preu no s’estableix per cap període, sinó que seguirà fluctuant, segons es pot consultar al web de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat.

La pujada, doncs, no es deu a un decret gubernamental sinó a una consecució de situacions. Degut a la baixada dràstica de les temperatures, l’augment de la demanda típica dels mesos d’hivern a tota Europa i el fet que les renovables (eòlica i solar) no estan a ple rendiment també a causa la meteorologia (requereixen de sol i vent), es necessiten altres fonts d’energia, sobretot gas, per crear electricitat, segons explica la Red Eléctrica de España (REE), operador del sistema elèctric. El gas també ha augmentat la demanda i el preu.

Amb l’augment, el preu per MWh va arribar gairebé als 115 euros el 8 de gener (94,99 euros de mitjana diària), un rècord, quan el 2020 havia arribat a mínims històrics i va tancar amb un preu mitjà de 33,96 euros MWh, el més baix des del 2004. Tot i això, la part variable de la factura de la llum dels usuaris del mercat PVPC suposa una de les tres partides de la despesa i al voltant del 35% del preu final.

Els membres del govern criticaven el model quan eren a l’oposició

En plena controvèrsia, molts usuaris de Twitter han recordat les crítiques que van fer els membres de l'actual govern espanyol quan eren a l’oposició perquè el preu de la llum estava subjecte al mercat. 

Sánchez va criticar durament l’executiu de Mariano Rajoy al 2013 i al 2014 per l’impacte directe de la pujada del preu de la llum a la factura de milers de famílies.

El vicepresident Pablo Iglesias va acusar el govern de Rajoy de "còmplice" en l’augment del preu de la llum al gener del 2017. A l’octubre de 2019, setmanes abans de les eleccions del 10 de novembre, va vincular la presència d’antics polítics als consells d’administració de companyies elèctriques amb l'elevat preu de la factura de la llum. Molts usuaris de les xarxes també han fet circular una intervenció d’Iglesias al programa La Sexta Noche al 2015, on va prometre reformar el sector elèctric si el seu partit arribava a La Moncloa. 

El ministre de Consum, Alberto Garzón, i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, tampoc han escapat a l’hemeroteca de Twitter. Garzón va fustigar repetidament els augments del preu de la llum (2013 i 2017) i va arribar a reclamar la nacionalització del sector. Montero va acusar l’anterior govern d’apujar el valor de l’electricitat en plena onada de fred al 2017.