Verificat participa en la creació del repositori més gran de ‘fact-checks’ per a les eleccions europees

Elections24Check ja suma més de 1.000 verificacions i compta amb més de 40 organitzacions d’arreu d’Europa

Elections24Check ja suma més de 1.000 verificacions i compta amb més de 40 organitzacions d’arreu d’Europa

Verificat forma part d’Elections24Check, una base de dades exhaustiva de fact-checking sobre les eleccions europees de 2024 i que compta amb la participació de més de 40 organitzacions de verificació de dades d’arreu d’Europa. Aquest repositori pioner, impulsat per la European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) amb el suport de Google, recopila i classifica verificacions polítiques, articles de prebunking —és a dir, de prevenció i anticipació de la difusió de desinformació—i informes narratius sobre tendències transcontinentals relacionades amb el procés electoral. En tan sols un mes, les verificacions ja superen a les 1.000.

Els usuaris podran cercar i filtrar articles en diferents idiomes, per estats i partits polítics concrets o segons determinades temàtiques, com ara el canvi climàtic o la seguretat i defensa, entre altres. L’objectiu de la iniciativa és fomentar la col·laboració entre països i oferir un nou recurs a la ciutadania europea abans de les votacions.

“Formar part de les xarxes internacionals és part de l’ADN de Verificat”, ha expressat la directora de la plataforma, Alba Tobella. “El fact-checking és un moviment global especialment necessari en èpoques electorals i poder sumar esforços amb la resta d’entitats europees ens permet fer front a una amenaça que adopta formes molt similars en tots els països, des del negacionisme climàtic fins als discursos d’odi”, ha afegit.

“Sumar esforços amb la resta d’entitats europees de fact-checking ens permet fer front a una amenaça global que adopta formes molt similars en tots els països”

Alba Tobella, directora de Verificat

Carlos Hernández-Echevarría, president de l’EFCSN, ha destacat: “Election24Check oferirà un sistema de detecció precoç de la desinformació en línia per a tot el continent europeu. Les organitzacions participants no només cobriran la Unió Europea, sinó també els països veïns. Això és important perquè la desinformació es propaga àmpliament a través de les fronteres”.

Per la seva banda, la vicepresidenta d’Afers Governamentals i Polítiques Públiques per a Europa de Google, Annette Kröeber-Riel, ha dit: “Estem orgullosos de donar suport a la tasca d’entitats de verificació de fets d’arreu d’Europa en un moment crucial, ja que la desinformació electoral pot viatjar a través de les fronteres i posar en perill els processos democràtics”.

“Election24Check oferirà un sistema de detecció precoç en línia per a tot el continent europeu, ja que la desinformació es propaga àmpliament a través de les fronteres”

Carlos Hernández-Echevarría, president de l’EFCSN

Informes per països i sobre tendències de desinformació

Com a part del projecte i amb l’objectiu de ser útil a investigadors i grups de recerca internacionals, les organitzacions membre redactaran i publicaran informes sobre les principals tendències de desinformació durant les eleccions, així com recopilacions per països i partits.

Les associacions de fact-checking que contribueixen en la base de dades s’han compromès amb la transparència, la imparcialitat i l’excel·lència periodística i centrades a servir l’interès públic, tal com estableix el Codi Europeu de Normes per a les Organitzacions Independents de Verificació de Fets.