Què se’n sap dels vídeos de gent que sembla patir espasmes després de ser vacunada?

Què se'n sap dels vídeos de gent que sembla patir espasmes després de ser vacunada?

Català | Castellano

Cada vegada estan circulant més vídeos en els quals apareix gent que diu patir dificultat per a caminar, espasmes i fins i tot paràlisi després d'haver rebut alguna de les vacunes contra la covid-19. En un que ens heu fet arribar, una persona sense identificar narra en un format periodístic els testimoniatges de dues persones que han sofert una sèrie d'esdeveniments que dins del vídeo es vinculen amb la vacuna de la covid-19, a les quals entrevista. No obstant això, en cap moment es mostra cap prova mèdica que demostri que això és així

El primer cas que apareix és el d'una jove universitària que poc després d'haver estat injectada amb el vial de AstraZeneca va perdre la capacitat de caminar: “va caure l'endemà, no podia mantenir l'equilibri”, indica la narradora del vídeo. Segons explica, va començar a perdre la mobilitat a penes 24 hores després d'haver rebut la primera dosi d'AstraZeneca. 

Tot i que la noia afirma que els metges que la van atendre van vincular aquests símptomes a una probable malaltia mental o estrès, el seu cas podria encaixar amb la síndrome de Guillain-Barré, un dels efectes secundaris que, segons l'evidència científica disponible fins avui, és un dels efectes més greus que s'ha observat després de les injeccions de Janssen i AstraZeneca. Es tracta d'un trastorn catalogat com molt rar (menys d'1 cas per cada 10.000 vacunats), amb símptomes com incapacitat per a caminar, enrampades o feblesa muscular: “La síndrome de Guillain-Barré ocorre quan el sistema immune danya les cèl·lules del sistema nerviós, causant feblesa muscular i paràlisi ocasional”, segons explica l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en anglès). Està catalogada com a malaltia autoimmune de causa desconeguda que apareix en rares ocasions després d'una cirurgia recent. És una mica més habitual després d'una infecció respiratòria o digestiva, els símptomes de la qual apareixen en uns dies o fins i tot setmanes.També pot desenvolupar-se en vacunes contra la influença estacional i la que prevé l'herpes zòster. 

Ara, el Sistema de Notificació de Reaccions Adverses a les Vacunes americà (el VAERS, en anglès), ha reportat un total de 530 casos d'aquesta síndrome després de la injecció (recordem que, fins ara, s'han vacunat 300 milions de persones al país, segons els CDC), i encara que no tots podrien vincular-se als vials, les agències reguladores han instat a Janssen i a AstraZeneca a incloure aquesta síndrome com a “esdeveniment advers molt rar” en els seus prospectes.

El cas d'un mort després de la vacuna

A continuació, la narradora del vídeo assegura que un altre home de 52 anys va començar a “ser incapaç de moure's, dormir molt i a tenir problemes per a respirar” a les 48 hores d'haver rebut la vacuna de Pfizer, i que “només una setmana després d'haver-la rebut” va morir d'un “intens atac al cor”. 

La narradora parla després que el seu podria ser un cas vinculat amb la miocarditis, però en cap moment aporta proves que el mort hagués sofert aquesta malaltia a causa de la vacuna. Així i tot, és cert que s'han detectat casos de miocarditis en persones, en la seva majoria joves i homes, pocs dies després de rebre alguna vacuna de ARNm, com Pfizer o Moderna.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona