Moderna

Moderna

Català | Castellano

L'empresa biotecnològica estatunidenca Moderna ha creat una vacuna amb tecnologia ARNm. Es tracta d'una tècnica que introdueix material genètic sintetitzat en el laboratori dins les cèl·lules humanes perquè aprenguin a produir una proteïna, en aquest cas la Spike, que es troba en el virus SARS-CoV-2. D'aquesta manera, s'aconsegueix que les cèl·lules fabriquin còpies d'aquesta proteïna i creïn anticossos per a aconseguir immunitat contra el virus.

La farmacèutica va començar els seus assajos clínics el març de 2020 i va publicar els seus resultats el 16 de novembre, amb la participació de 30.420 voluntaris dels Estats Units. Amb aquestes proves l'empresa va concloure que la seva fórmula aconseguia un 94,5% d'eficàcia.

La vacuna de Moderna s'administra en dues dosis aplicades en un interval de 28 dies. Més de 40 països han autoritzat el seu ús, entre ells, els Estats Units, el Canadà i els de la Unió Europea, així com l'OMS.

Els efectes secundaris més reportats són dolor en la zona de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular, dolor d'articulacions, esgarrifances, nàusees o vòmits, inflor, febre, inflor en el lloc de la punxada i enrogiment de la pell.

També es consideren efectes secundaris molt freqüents (afecten més d'una de cada 10 persones) nàusees, vòmits, esgarrifances i febrícula. Els infreqüents (una de cada 1.000) poden ser paràlisi o inflor de la cara. Es desconeix la freqüència amb la qual pot provocar una reacció al·lèrgica severa o hipersensibilitat. 

La vacuna de Moderna pot estar guardada en un congelador especial a una temperatura que oscil·li entre -25 °C i -15 °C. També aguanta durant un màxim d'un mes a entre 2 °C i 8 °C. Els vials poden conservar-se fins a 12 hores a entre 8 °C i 25 °C, però després no poden tornar a ser congelats.

L'empresa de biofarmacia japonesa Takeda va aconseguir a l'octubre un acord amb Moderna i el Ministeri de Salut, Treball i Benestar japonès per distribuir 50 milions de dosis durant la primera meitat de 2021 sota el nom de TAK-919. El 21 de maig de 2021, Takeda va anunciar l'aprovació de la fórmula per part del Govern del Japó, i va informar que la distribució començaria immediatament.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona