“El fake de la setmana”, la proposta de Junior Report i Verificat per treballar la desinformació amb joves lectors

Es tractaran temes d’actualitat, missatges virals o d’interès per a adolescents

imatge de fake news

Ja fa un temps que treballem mà a mà amb l’equip de Junior Report i col·laborem en diversos projectes. El periodisme requereix l’alfabetització mediàtica informacional (AMI), i per això, començant pel passat divendres 12, estarem publicant un post al seu web de forma setmanal!

És essencial aprendre a llegir i escriure en l’era digital, tenint en compte tots els valors que promouen una actitud democràtica, i per això, el periodisme és un dels sectors amb un rol més important a l’hora de construir el coneixement de la societat

Metodologia

El tema sobre el qual tractarà el fake de la setmana s’escull segons diferents criteris: es té en compte l’actualitat d’aquest, si s’ha fet viral o ha difós informació enganyosa o falsa per xarxes, o si és un tema d’interès per a adolescents. En ser un tema que afecta o es parla en l’entorn de l’alumnat, es pot utilitzar com a contingut complementari de Desfake.

Aquest projecte involucra la redacció de Verificat, ja que segons el contingut que tracti, el tema l’escriu un/a periodista de política, de salut, de clima o de l’àmbit que correspongui. 

A l’article se citaran les fonts d’on ha sortit la informació i s’inclourà el context necessari per a la comprensió del veredicte (cert, fals, enganyós…). Aquestes notícies serviran com a exemples pràctics per als joves i els permetran analitzar de manera crítica la informació que trobin en línia.

Si disposes de continguts de desinformació que creus que poden arribar als joves, ens els pots fer arribar!

El cas Epstein

La setmana passada us vam parlar de la desclassificació de nous documents relacionats amb el cas de Jeffrey Epstein, ordenada per una jutgessa de Nova York, que va desencadenar una onada de desinformació i rumors falsos al voltant del contingut i els noms que apareixien a la llista. El multimilionari nord-americà es va suïcidar a la presó el 2019 mentre esperava el judici per crear una xarxa de trànsit sexual de menors.

Després que els arxius sortissin a la llum, diverses publicacions a xarxes han assegurat que els noms eren part d’una “llista de pedòfils” o de “clients d’Epstein” on apareixen, entre d’altres, els expresidents dels Estats Units Donald Trump i Bill Clinton, però no és així. A més, que un nom aparegui als fitxers desclassificats no implica cap mena de culpabilitat.

Pots recuperar l’article aquí!

Les vacunes, target habitual de desinformació

Més de 50 infants han sigut ingressats amb xarampió en un hospital de Birmingham en el període d’un mes. Per què hi ha hagut aquest brot? Els experts apunten a les baixes ràtios de vacunació en la regió com un dels principals responsables d’aquest repunt de casos, que també comença a notar-se al conjunt del continent europeu.

De fet, els llocs on les xifres d’immunització són menors, és on el nombre de casos té més risc de pujar. Ho expliquem aquí.

Junior Report és un diari per a joves lectors. L’entitat publica una notícia d’actualitat global cada dia i dona informació de context per entendre el món. A més, dissenyen canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula. Tenint en compte la seva metodologia, els temes tractats al fake de la setmana seran propostes d’interès per als joves, sobre temes d’actualitat. L’objectiu, doncs, és compartir l’última tendència en desinformació.

Junior Report és un diari per a joves lectors. L’entitat publica una notícia d'actualitat global cada dia i dona informació de context per entendre el món. A més, dissenyen canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula. Tenint en compte la seva metodologia, els temes tractats al fake de la setmana seran propostes d’interès per als joves, sobre temes d’actualitat. L’objectiu, doncs, és compartir l'última tendència en desinformació.