Comprobado, una aliança de mitjans per a lluitar contra la desinformació de les eleccions del 23J

EFE Verifica, Maldita.es, Newtral, VerificaRTVE i Verificat uneixen forces per a detectar desinformació electoral

Comprobado és una aliança formada per EFE VerificaMaldita.es, Newtral, VerificaRTVE i Verificat que busca unir forces en la detecció de desinformació de cara a la campanya electoral del pròxim 23 de juliol, publicant verificacions que distribuirà de manera gratuïta una vintena de mitjans aliats que han decidit sumar-se a aquesta coalició.

A partir d'aquest dilluns, 3 de juliol, i fins a la jornada electoral, Comprobado oferirà les verificacions més destacades vinculades al procés electoral. Uns continguts de servei públic que s'elaboren seguint els principis de l'ètica periodística, la metodologia investigativa i la transparència per oferir una resposta àgil de la comunitat de verificadors a la convocatòria avançada d'eleccions generals i el creixement de la desinformació.

Segons el darrer Eurobaròmetre d'hivern dut a terme per la Comissió Europea, el 86% dels espanyols creuen que l'existència de continguts que tergiversen la realitat o que són falsos són un problema per a la democràcia. Un percentatge que supera en cinc punts la mitjana europea. Concretament, sobre política, el Digital News Report Espanya de l'Institut Reuters de 2021 revela que el 50% dels internautes a Espanya reconeix haver estat exposat a desinformació sobre aquest tema.

Aquesta coalició recull l'experiència Comprobado el 2019, el primer projecte col·laboratiu per verificar informació electoral de manera independent a Espanya. En aquesta edició del 2023, els esforços s'enfoquen a augmentar la difusió del contingut verificat i oferir als mitjans de comunicació una informació d'utilitat per a la seva audiència per a complementar la cobertura electoral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *