La inhibició de la fertilitat no és un efecte secundari de la vacunació

Analitzem un missatge que apunta que la vacunació té com a efecte secundari la inhibició de la fertilitat.


Verificat

Es preveu que hi pugui haver efectes a nivell de fertilitat o d'inhibició de la fertilitat, com un dels efectes secundaris de la vacunació.

L'assumpte de la infertilitat que suposadament podrien provocar les injeccions contra la Covid-19 ha estat present des del principi de la campanya de vacunació. Tot i això, no hi ha evidència que després de la vacuna hi hagi una reducció de la fertilitat masculina o femenina, ni un augment d'avortaments espontanis a conseqüència de les injeccions, segons les últimes dades publicades aquest mateix 2022.

“No hi ha cap evidència que les vacunes, en particular les vacunes contra la covid-19, puguin tenir un impacte sobre la fertilitat, ni en homes, ni en dones”, afirma amb rotunditat a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica del Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.

Sí que pot passar que després d'haver rebut la injecció, es donin una sèrie de factors que puguin donar lloc a una reducció en la producció d'espermatozoides, però és temporal, i com a conseqüència dels efectes secundaris, com la fatiga o la febre, no del contingut del vial en si. "Algunes persones tenen febre durant un dia o dos després de rebre la vacuna, i se sap que les febres poden ocasionar reduccions temporals a la producció d'espermatozoides", assenyala Sarukhan. Tot i això, “aquest efecte és temporal” i similar al que la persona podria experimentar “si té febre per altres raons, per exemple un refredat o una grip”, conclou.

El que sí que s'ha trobat, segons un estudi publicat el gener del 2022, és que la infecció per Covid-19 pot estar associada amb una disminució en la fertilitat dels homes fins a 60 dies després de la infecció. En dones embarassades, a més, tenir covid-19 incrementa el risc de complicacions que poden afectar l'embaràs i el desenvolupament del fetus, tal com recullen els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès).

L'autor de la declaració és Óscar Aguilera, que durant la pandèmia va ser un dels formadors de cursos de suplementació nutricional integrativa, una disciplina que entra al grup de les pseudociències, a l'Escola de Salut Integrativa (ESI) de Madrid. Aquest centre ja s'ha vist embolicat en polèmiques amb el Ministeri de Ciència per impartir màsters similars amb universitats que no tenen validesa científica.