No és cert que només els vacunats s’estiguin contagiant a l’Índia

El testimoni d’una metgessa espanyola que viu a l’Índia, explicant la situació que viu el país amb el descontrol del SARS-CoV-2 s’ha tergiversat: no és cert que només s’estiguin contagiant les persones vacunades


Ens heu fet arribar una informació titulada “Una doctora espanyola resident a l’Índia adverteix que només s’estan contagiant els vacunats”. L’article està basat en l’entrevista que va concedir Amaia Foces, metgessa espanyola que viu a Nova Delhi, al programa de televisió AR el 29 d’abril, on explica la situació que viu el país per l’aparició de la variant B.1.617 amb dues mutacions del SARS-CoV-2. És ENGANYÓS. Foces efectivament va reconèixer que hi ha persones vacunades que s’estan contagiant, però també va explicar que potser una única dosi d’AstraZeneca no és suficient per protegir contra la variant índia. Les persones immunitzades (només al voltant del 12%) no són les úniques que s’han contagiat amb la nova variant.

"Una doctora espanyola resident a l’Índia adverteix que només s’estan contagiant els vacunats"

A partir del març, diu la doctora, va començar a veure un augment dels contagis “i veia que era gent vacunada”. Això no vol dir ni molt menys que tots els nous contagiats haguéssin rebut la vacuna. L’Índia, el segon país més poblat del món amb 1.300 milions de persones, registra des del 22 de maig més de 350.000 nous contagis al dia i fins i tot va superar la barrera dels 400.000 l’1 de maig, segons dades oficials.

El 4 de maig va superar els 20 milions de contagis, d’ells menys d’un 0,05% estaven vacunats, segons dades del govern difoses per mitjans de comunicació locals. De fet, la taxa de vacunació acaba de superar el 12,5% amb 158 milions de persones han rebut al menys una dosi, la situació que viu el país ha saturat el sistema sanitari públic i els hospitals no tenen oxigen per a tots els pacients, a més de derivar en una crisi humanitària per l’alt número de defuncions que es registren a diari.

Les autoritats índies están vacunant la població amb AstraZeneca, sota el nom comercial de Covishield, i Covaxin, creada per un laboratori indi. Ambdues s’administren en dues dosis, però la primera té un 79% d’eficàcia i la segona un 81%. En no protegir al 100%, una petita part dels vacunats es pot infectar i desencadenar un efecte dominó i contagiar a d’altres persones si no es respecten les mesures d’higiene i distància social.

Una variant amb efectes desconeguts

Encara es desconeixen quines són les característiques de la variant B.1.617 i si és més contagiosa o resistent a les vacunes que existeixen actualment. El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Ghebreyesus, va dir el 26 d’abril durant una roda de premsa que “molts països segueixen experimentant una intensa transmissió de la covid-19 i que la situació a l’Índia és dolorosa”, suggerint que la variant índia té la capacitat d’infectar més.

La immunòloga i redactora científica d’ISGlobal, Adelaida Sarukhan, ha explicat a Verificat que “de moment no existeix cap evidència que aquesta variant sigui més transmissible o que redueixi l’eficàcia de les vacunes”. Sarukhan cita un estudi que encara no ha estat revisat per revistes científiques per a la seva publicació, que apunta que tant Covishield com Covaxin “son capaces de neutralitzar la variant índia. La investigació recalca, no obstant, que “s’observa una lleugera reducció de l’activitat neutralitzant”, és a dir, que es necessitaria un nivell d’anticossos més alts per combatre aquesta variant.

Fer complir les mesures d’higiene i distància social en una població de 1.300 milions de persones, acostumades a fer vida en grup, és una tasca molt difícil. Aïllar-se per fer quarentenes és a més impossible per a moltes famílies amb pocs recursos, que comparteixen habitatges d’una sola habitació o que, directament, viuen al carrer. A més a més, en els últimes mesos s’han ajuntat diferents celebracions que han fomentat les trobades socials i, en conseqüència, la possible propagació del virus. D’una banda, entre el gener i l’abril va tenir lloc el Kumbh Mela, una important festivitat hindú que congrega al major número de pelegrins al món. Aquests es submergeixen en rius sagrats, principalment al Ganges, per netejar-se els pecats i lliurar-se del cicle de les reencarnacions. D’altra banda, han tingut lloc eleccions a quatre estats on hi viuen uns 225 milions de persones. La segona quinzena d’abril ha sigut temporada de casaments a l’Índia, d’acord amb el calendari amb els dies més favorables per contraure matrimoni i que tots els hindús consulten per triar la seva data.