On van els ex alts càrrecs del govern espanyol quan deixen l’administració? 

On van els ex alts càrrecs del govern espanyol quan deixen l’administració?

Seu de l'Oficina de Conflictos de Intereses a Madrid.

La polèmica sobre l’autorització de compatibilitat demanada per l’ex ministre José Luis Ábalos per tal de treballar com a tertulià a Mediaset ha posat en relleu la divergència d’opinions que sempre plana quan es tracta d’abordar la qüestió de les portes giratòries. Però el dossier d’Ábalos només és un dels últims casos d’ex alts càrrecs del govern espanyol que sol·liciten el vistiplau de l’Oficina de Conflictes d’Interessos (OCI), depenent del Ministeri d’Hisenda, per treballar a l’empresa privada.

La llei 3/2015, que regula l’exercici de l’alt càrrec, estableix, entre altres coses, que aquells que hagin ocupat aquests llocs de responsabilitat no podran prestar serveis en entitats privades que hagin estat afectades per decisions en les quals ells o elles hagin participat durant els dos anys següents a la data del seu cessament.

L’OCI va resoldre un total de 353 sol·licituds de 195 ex alts càrrecs, com els ex ministres Dolores de Cospedal, Cristóbal Montoro i Ana Mato o Sixte Cambra, l’expresident del Port de Barcelona, des del 30 de març de 2015, quan va entrar en vigor l’esmentada llei 3/2015, i fins al 15 de juny de 2021, pocs mesos abans que el cas d’Ábalos arribés a aquesta oficina. D’aquestes 353 peticions, 345, és a dir, el 97,7%, han estat autoritzades i 8, denegades. Unes xifres poc elevades que s’expliquen pel fet que la majoria d’alts càrrecs canvien de posició, però no abandonen la funció pública.

Llegeix l'article sencer al web d'El Periódico de Catalunya.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona