Malgrat l’augment de contagis, Salut té menys personal que el pactat amb Ferrovial

Malgrat l'augment de contagis, Salut té menys personal que el pactat amb Ferrovial

Silvia Jardí, ACN

El contracte que el departament de Salut va signar amb Ferrovial estima que en un escenari de 300 nous contagis de coronavirus al dia, l'empresa ha de tenir 203 persones operatives per fer el seguiment dels contactes dels afectats. Tot i l’onada d’infeccions que s’ha viscut en les últimes setmanes a diversos punts de Catalunya, Salut només compta amb 120 persones per realitzar la tasca. El mínim que marca la memòria justificativa del contracte, de 17,6 milions d'euros i al qual ha tingut accés Verificat, en cas que el número de casos baixi de 300 diaris, és de 134 treballadors.

Anomenats scouts, aquests treballadors s'encarreguen de trucar fins a tres vegades durant un període de 14 dies a les persones que s'han relacionat amb els contagiats. No s’han de confondre amb els anomenats “gestors Covid”, també coneguts com a rastrejadors, que treballen en els centres d’atenció primària i que realitzen, junt amb el pacient, la identificació de les persones amb qui els afectats han estat en contacte. La Generalitat preveu contractar-ne 500 a través de l’Institut Català de la Salut.

Entre el 13 i el 22 de juliol s’han registrat 6.595 contagis a tota Catalunya i, a excepció del mateix dia 22, les dades no han tornat a ser mai inferiors als 300 nous casos diaris que, segons estipula l’annex del propi contracte, requereix de “la contractació fixa de 182” scouts. A aquestes 182 persones s’hi haurien de sumar els treballadors que fan tasques de coordinació i supervisió i que apujarien el nombre total d’empleats fins a 203. Aquesta plantilla fixa “es podrà veure aminorada fins a 134 gestors si l’activitat és inferior a la inicialment prevista”.

Un màxim 1.021 nous casos diaris 

La mitjana de contagis de la primera setmana en què Catalunya va tornar a superar el topall dels 300, del 13 al 19 de juliol, va ser de 663 casos, incloent-hi el pic del dia 17 de juliol, quan es van detectar 1.021 noves infeccions. Tant aquestes xifres com la dels 6.595 casos s'han calculat a partir de l’indicador que inclou PCR positius i casos probables i confirmats epidemiològicament són significativament inferiors a les que publica la Generalitat cada dia, que inclouen els tests serològics (i resulten de la resta dels casos positius acumulats que s'han declarat un dia determinat, no necessàriament el dia que s'han detectat, respecte del mateix nombre registrat la jornada anterior).

El departament de comunicació de la conselleria de Salut no ha contestat a les qüestions plantejades per Verificat sobre les raons del desajust entre la xifra d’empleats acordada amb Ferrovial i el nombre de treballadors que actualment estan fent les tasques de seguiment. Tampoc ha especificat quina dada de referència es va utilitzar per fer les previsions que apareixen en el contracte de Ferrovial (si van ser només les relatives als casos positius per test PCR, les que també inclouen els casos diagnosticats o l'indicador que, a més a més, comptabilitza les proves serològiques). 

Salut no preveu cap augment

Malgrat el gran increment de casos de coronavirus registrat des de la setmana passada a Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, no tenen previst, de moment, un augment concret del nombre de scouts.

“Escalarem [el nombre de persones que fan seguiment de contactes] en la mesura en que es vagi necessitant”, va respondre a Verificat la consellera en una roda de premsa el 21 de juliol, vuit dies després de que se superés per primer cop la barrera dels 300 nous casos diaris. De fet, el contracte amb Ferrovial està plantejat per donar resposta a les necessitats d’escalabilitat i permet augmentar el nombre de treballadors fins a 900. 

Detecció de contactes estrets

En la mateixa compareixença, Argimon va afegir que si bé l’increment d’aquests treballadors està en l’horitzó, cal augmentar de forma prioritària la identificació de contactes estrets fins arribar als 10 i 15 per persona (ara se’n detecten menys de 10)Un cop feta la identificació dels contactes, va explicar, és “quan entra la persona, l’scout, que agafa i els truca”.

“S’han d’identificar els casos, fer el seguiment, recomanar un PCR i és, a partir d’aquí, quan nosaltres també anirem incrementant el número de scouts”, va assegurar el secretari de Salut Pública. 

Per tal de donar suport a aquesta tasca d’identificació, va dir Argimon, Salut ja ha reclutat 241 gestors Covid, que tenen un perfil d’atenció ciutadana i treballen des de l’atenció primària, una xifra que preveu que arribarà fins a les 500 persones la setmana vinent. 

Els gestors duen a terme la tasca immediatament anterior als scouts que, a diferència dels primers, operen sota el conveni de Contact Center i treballen fora dels centres sanitaris.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona