Les escoles que segreguen per sexe han rebut 311 milions d’euros de la Generalitat en deu anys

Les escoles que segreguen per sexe han rebut 311 milions d’euros de la Generalitat en deu anys

En els darrers deu cursos escolars, les 13 escoles concertades que segreguen per sexe a Catalunya han rebut 311.541.356,78 euros de la Generalitat, segons les dades a què ha tingut accés Verificat a través de la llei de transparència. D’aquests centres, n’hi ha onze que han arrencat el nou curs escolar amb una pròrroga del seu concert de l’etapa de primària, després que el Govern anunciés el maig que deixaria de subvencionar aquest tipus d’educació.

Les onze escoles amb pròrroga

De les onze escoles a qui no es va renovar el concert de primària i que el maig van rebre una pròrroga extraordinària d’un any en el marc de la pandèmia de la Covid-19, el grup Institució Familiar d’Educació en concentra cinc, que han rebut un total de 137,8 milions d’euros durant la darrera dècada. En aquest període, tres dels seus centres han ingressat cadascun més de 30 milions d’euros: La Farga a Sant Cugat (33 milions), La Vall a Sabadell (32,7 milions) i la Institució Tarragona (31,32 milions). Del mateix grup, Les Alzines a Girona ha ingressat 24,46 milions d’euros públics i la Institució Lleida, 16,32 milions.

A Catalunya, hi ha dues escoles més que segreguen per sexe i que han rebut concerts superiors als 30 milions d’euros en una dècada. Són Bell-lloc del Pla a Girona (31,78 milions) i Xaloc a l’Hospitalet (30,46 milions). El llistat dels onze centres el completen les escoles Canigó a Barcelona (22,64 milions), Viaró a Sant Cugat (25,61 milions), Pineda a l’Hospitalet de Llobregat (17,63 milions) i Camp Joliu a l’Arboç (24,1 milions).

El grup Institució Familiar d’Educació també té l’escola Airina (a Terrassa) i la Institució Igualada. L’Airina, que només té alumnes fins a primària, segregava per sexe fins al curs passat, però a partir d’aquest any ha canviat el model a l’educació mixta. En els últims deu cursos, l’Airina va ingressar 6,8 milions d’euros públics.

Per la seva banda, a la Institució Igualada se li van renovar els concerts d’infantil i primària (que no segreguen) al maig. Aquest centre prové de la unió de dues escoles, el Montclar i el Mestral, que malgrat que es van fusionar el 2016, seguien segregant a primària (els nens al Mestral i les nenes al Montclar). Des del curs 2017/18, la primària és mixta, però a secundària encara hi ha les classes separades entre nois i noies, que només comparteixen els espais comunitaris. En els últims deu cursos, Montclar i Mestral (anomenat Institució Igualada des del 2019) han rebut 14,69 milions d’euros del concert educatiu. En total, les set escoles catalanes d’aquest grup han ingressat 159,29 milions d’euros públics.

Concerts renovats fins al 2022

El maig la Generalitat va decidir no renovar els concerts de l’etapa de primària de les onze escoles que segreguen per sexe en aquesta etapa i que van acabar-se el curs 19/20. Tanmateix, el 2018, durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, el Ministeri d’Educació va renovar els concerts de l’ESO d’aquestes onze escoles i de la Institució Igualada fins al 2022. Més tard, la renovació es va elevar a definitiva quan el departament d’Educació havia recuperat les competències. Així doncs, tant aquest curs com el curs vinent hi haurà dotze escoles que segreguen per sexe amb la secundària concertada. Va passar el mateix amb el batxillerat de Bell-lloc del Pla i de Xaloc, amb educació diferenciada, que es va renovar durant el 155 (es va ratificar més tard) i acabarà el 2022.

9.547 alumnes l’últim any

El curs passat, les tretze escoles amb alguna etapa que segrega per sexe van escolaritzar un total de 11.573 alumnes a les etapes concertades, des d’infantil fins a batxillerat. D’aquests estudiants, 9.547 estaven escolaritzats en etapes amb educació diferenciada: 5.195 a primària, 4.114 a secundària i 238 a batxillerat.

La xifra d’alumnes en aquests centres des del 2010 s’ha mantingut relativament estable durant l’última dècada (segons dades del Departament d’Educació). Set dels tretze centres han guanyat alumnes en etapes que segreguen respecte a fa deu anys i, en total, el curs passat hi va haver 273 estudiants més educats de manera diferenciada que el 2010-2011.

De les onze escoles que de moment tenen la pròrroga d’un curs en el concert de primària, n’hi ha tres a qui el maig la Generalitat sí que va renovar el concert de l’etapa d’infantil (que no segrega) fins al 2022: Bell-lloc del Pla, La Vall i la Institució Tarragona. També se li va renovar a l’Avantis, el centre d’educació infantil de Pineda i Xaloc, i a l’Airina i a la Institució Igualada (que no segreguen a la primària). A més, a sis altres centres (Canigó, La Farga, Les Alzines, Institució Lleida, Viaró i Camp Joliu) se’ls va renovar el concert d’infantil fins al 2022 durant el 155, al mateix moment que el de secundària.

També cal destacar que el batxillerat de La Vall, La Farga, Les Alzines, la Institució Lleida, la Institució Tarragona i el Viaró és d’educació diferenciada, però no està concertat.

El preu dels concerts educatius 

A les escoles concertades, la subvenció de la Generalitat té l’objectiu de garantir l’educació gratuïta per a les famílies, segons recull la Llei d’educació (a l’article 117), tot i que no sempre acaba sent així. El concert inclou els salaris del professorat, els de l’equip directiu i del personal administratiu i els serveis i les tasques de manteniment i funcionament dels centres

Els concerts s’actualitzen amb els pressupostos de la Generalitat; els preus actuals es van establir a l’annex 1 (a la pàgina 62) de la Llei de Pressupostos del 2020 i són els mateixos per a totes les escoles concertades. Com que no es poden desglossar els imports que reben les escoles en funció de les etapes, el còmput total dels ingressos que han rebut els centres en els darrers anys inclou tots els diners que han ingressat de la Generalitat (tant per les etapes mixtes com per les d’educació diferenciada).

La no renovació dels concerts

La Llei d’educació reconeix (a l’article 84.3) que l’ensenyament diferenciat (el que segrega per sexe) no és discriminatori però que "els centres han d’exposar en el seu projecte educatiu les raons educatives de l’elecció d'aquest sistema" i "les mesures acadèmiques que desenvolupen per afavorir la igualtat". El març, el Departament d’Educació va sol·licitar a aquestes onze escoles que acreditessin les raons del seu sistema, però l’estat d’alarma va interrompre el termini de deu dies que tenien per fer-ho. 

Per aquest motiu, la Generalitat va denegar la renovació del concert, però va concedir la pròrroga d’un any per "evitar a les famílies el greu perjudici que podria suposar assabentar-se que el centre on estan escolaritzats els seus fills no estarà concertat el curs vinent".

El juliol, en la resolució per la qual s’elevaven a definitives les renovacions dels concerts, la Generalitat va exposar que la documentació aportada per les escoles no acreditava el compliment de les raons educatives de l’elecció d’un model d’escolarització diferenciada i, per aquest motiu, va mantenir la no renovació del concert d’educació primària per a aquests centres i la pròrroga per a un període d'un curs escolar. Tot i això, les escoles afectades ja han recorregut a la justícia.

El TC avala els concerts a l’escola diferenciada 

Una sentència del Tribunal Constitucional del 2018 considera l’educació diferenciada "una opció pedagògica que no pot conceptuar-se com a discriminatòria". La decisió judicial deixava clar que "els centres d'educació diferenciada podran accedir al sistema de finançament públic en condicions d’igualtat amb la resta dels centres educatius". El Constitucional es va pronunciar en aquest tema arran d’un recurs interposat pel PSOE el 2014 contra la Llei Orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), la coneguda com a Llei Wert, que deia (a l’article 79 bis) que "no constitueix discriminació l'admissió d'alumnes i alumnes o l'organització de l'ensenyament diferenciades per sexes".

Totes les escoles concertades

Verificat ha tingut accés als fons públics que han rebut totes les escoles concertades en els últims deu cursos escolars. Utilitza el cercador per trobar el centre que vulguis:

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona