Empreses imputades pel cas 3% tenen contractes amb la Generalitat per valor d’almenys 115 milions d’euros

Empreses imputades pel cas 3% tenen contractes amb la Generalitat per valor d'almenys 115 milions d'euros

Les empreses imputades en el cas 3% i les mercantils que formen part del seu entramat societari tenen contractes vigents amb la Generalitat de Catalunya per un valor d'almenys 115,21 milions d'euros. L'auto del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata publicat el 30 de juliol i que tanca la instrucció del cas del presumpte finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), imputa diversos polítics i empresaris, però també una fundació empresarial i 14 empreses.

Cinc de les 14 societats investigades (Grup Soler Constructora SL, Copisa, Ayesa Ingenieria i Serveis SA, Certis Obres i Serveis SAU i Benito Arnó e Hijos SA) i la Fundación ACS (també assenyalada a l’auto) sumen a dia d'avui 115,21 milions d’euros en contractes vigents amb la Generalitat de Catalunya o amb les seves entitats i organismes dependents, d’acord amb una base de dades sobre adjudicacions elaborada pel govern català que Verificat ha explorat. Aquestes societats estan acusades de donar aparença de donacions a pagaments encoberts al partit a través de fundacions vinculades a CDC i a canvi d’adjudicacions, segons l’escrit del jutge, que analitza 31 contractes entre el 2008 i el 2015.

La xifra només inclou els contractes vigents (a data de l'1 de setembre del 2020) de les empreses directament imputades i de les que Vertificat ha pogut identificar com a part de l’entramat societari d’aquestes sis organitzacions. Es tracta de les empreses que operen amb la mateixa denominació que apareix a l’escrit del jutge De la Mata, de societats filials, d’aquelles que formen part del seu mateix grup empresarial o d’Unions Temporals d’Empreses (UTE) on participen.

Fundació ACS (a través de les empreses Clece Seguridad SAU, Grupo Cobra, Dragados SA) lidera el rànking amb 59,03 milions d’euros, seguida de l’empresa Copisa (a través de la seva filial Copisa Constructora Pirenaica SA i tres UTE) amb 42,77 milions d’euros en contractes.

Grup Soler amb 7,69 milions d’euros adjudicats, Ayesa amb 3,23 i Certis amb 2,47 milions completen la classificació. Benito Arno e Hijos SA també apareix en aquest llistat però l’únic contracte que té en vigor el va signar a través d’una UTE on també hi participa Copisa i que ja hem comptabilitzat en el recompte de les adjudicacions a aquesta multinacional.

A la base de dades també hi apareixen contractes d'aquestes empreses per valor de més de 8 milions d’euros, que caducaven entre gener i agost de 2020. Verificat desconeix si s'han prorrogat a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Emte i els Sumarroca: 169,31 milions en adjudicacions

Emte i Emte Services, del grup Comsa Emte creat per les famílies Sumarroca (un dels membres de la qual també està imputat en el cas 3%) i Miarnau, van aconseguir entre els anys 2012 i 2013 contractes per valor de 169,28 milions d’euros amb la Generalitat de Catalunya. Entre les adjudicacions, que finalitzen a partir de finals de 2020, figura un contracte signat amb la unió temporal en què participa Emte, per un valor de 166,65 milions. El contrate va ser adjudicat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat i venç aquest 1 de setembre. Actualment, la major part del grup Comsa Emte està en mans de la banca.

Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, va anunciar l'any 2012 l'adjudicació a la UTE en què participava EMTE.

Els Sumarroca estan assenyalats per l’auto del jutge de la Mata per les operacions realitzades a través de la seva constructora familiar Teyco SA. Aquesta empresa no manté actualment cap contracte amb el govern català ni com a Teyco ni com a Top Proyectos y Contratas, denominació que va adoptar posteriorment.

Constraula Enginyeria i Obres SAU, també assenyalada a l'auto, va ser filial de Teyco fins a finals de 2015 i manté contractes amb el govern català, però tots van ser adjudicats després de la seva venda a Sorigué. Les adjudicacions sumen 7,82 milions d’euros.

Per la seva banda, la investigada Urbaser, que va ser venuda pel grup ACS a Firion Investments SL el 2016, no apareix en aquest llistat d’empreses adjudicatàries amb contractes vigents. Sí que hi apareix, però, la seva filial Sertego Servicios Ambientales que, enguany, ha rebut una adjudicació menor, de 2.977 euros, per part del departament de Justícia.

Verificat no ha detectat cap contracte relacionat amb la resta d’empreses involucrades en el presumpte finançament il·legal de CDC: Impulsa Ortiz SL, Pasquina SA, Romero Gamero SA, Oproler Obras y Proyectos SLU (en liquidació). En el cas de Tec Cuatro SA, aquesta societat figura en dos contractes a través de dues UTE però sense que hi consti cap assignació dinerària.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona