L’empresa Iturri, investigada per corrupció, va obtenir 30 milions en contractes d’emergència durant la pandèmia

L’empresa Iturri, investigada per corrupció, va obtenir 30 milions en contractes d’emergència durant la pandèmia

Visor de dades públiques de la Generalitat de Catalunya sobre la contractació d'emergència.

Iturri, la multinacional sevillana investigada per irregularitats en la facturació del servei de manteniment dels camions de Bombers i condemnada el 2018 per comissions i factures falses a Canàries i les Illes Balears, va aconseguir l’adjudicació de 63 contractes d’emergència valorats en 30 milions d’euros per part de la Generalitat de Catalunya entre el 12 de març de 2020 i el 5 d’abril de 2021. El cas de les factures als bombers està en fase d'instrucció al jutjat número 14 de Barcelona des de la primavera passada.

El 4% del total contractat per a Iturri

Els 30 milions adjudicats a Iturri suposen el 4% del total atorgat per la via de la contractació d’emergència durant l’any i escaig en què es va publicar aquesta informació al web de contractació pública. Les últimes dades són de l’abril del 2021, quan els departaments van deixar de contractar per la via d'emergència amb l'excepció de Salut, l'únic que està autoritzat per seguir fent aquest tipus de licitacions. 

La contractació d’emergència, un fórmula legal emparada per llei i dissenyada amb l’objectiu que l’administració pogués atendre les necessitats per fer front a la pandèmia de la covid-19 mitjançant la contractació directa (sense publicitat, ni concurrència), va permetre adjudicar un total de 6.734 contractes per un valor de 790 milions d’euros. 

De fet, el contracte d’import més elevat va ser una adjudicació a Iturri per 22,7 milions d’euros pel subministrament de bates de protecció d’agents biològics a l’Institut Català de la Salut (ICS). L’empresa Basic Devices SL i Barna Import Medica, S.A. van facturar el segon i el tercer contracte de major valor, de 21 i 18 milions d’euros, respectivament, per vestits, mascaretes, guants i bates. 

En el cas d’Iturri, el segon contracte més car, després del que va adjudicar l’ICS per 22,7 milions, es refereix a la compra de vestits integrals de protecció per part del Sistema d’Emergències Mèdiques SA (SEMSA) i puja a 1,3 milions d’euros. El segueix l’adjudicació relativa a un altre subministrament de bates, també a l’ICS, per 1,17 milions d’euros

En total, 57 dels 63 contractes es refereixen al subministrament de material destinat als professionals de la salut o als centres sanitaris. A banda de la compra de bates i granotes, també destaca l’adquisició de mascaretes (en una desena de les adjudicacions s’inclou la compra de diferents tipus de mascaretes), així com l’adquisició d’aparells i equips mèdics.

El Servei d’Emergències Mèdiques i l’Institut Català de la Salut són els òrgans que més contractes van adjudicar a Iturri, 18 i 17, respectivament. Els segueixen el Consorci Sanitari del Maresme, amb 12, i la conselleria d’Interior i el Consorci de l’Hospital Clínic de Barcelona, ambdós amb 6. Pel que fa als principals contractants per imports adjudicats, l’Institut Català de la Salut encapçala la classificació per davant del Sistema d’Emergències Mèdiques, el Consorci de l’Hospital Clínic de Barcelona, el Servei Català de la Salut i el departament d’Interior.

Iturri, proveïdora habitual de la Generalitat de Catalunya

Iturri, que juntament amb la cúpula de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), està sent investigada des de la primavera del 2021 en un cas que ara s’instrueix al jutjat número 14 de Barcelona, és una proveïdora habitual de la Generalitat de Catalunya. Les sospites sobre les irregularitats van sorgir el passat mes d’abril arran d’un e-mail d’un responsable tècnic de la DGPEIS, tal com assegura el diari El Món, que va ser el primer en publicar sobre els fets. 

De fet, un mes i mig després que es conegués l’existència del procés judicial en relació al servei de manteniment de vehicles contractat pel departament d’Interior, l’empresa, que opera a 14 països, tenia contractes amb l’administració catalana per valor de gairebé 39 milions d’euros.

Concretament, Iturri, especialitzada en l’àmbit de la salut, de les emergències i la defensa, tenia 33 contractes vigents amb la Generalitat a data de 31 de desembre de 2021. En aquest cas, quatre de les cinc adjudicacions amb els imports més elevats havien estat atorgades pel departament d’Interior. Destaquen dues adjudicacions per valor de 16,5 milions d’euros cadascuna relatives al subministrament de 92 vehicles pesats per a la DGPEIS i dos altres contractes de subministrament per valor de 501.000 i 231.000 euros.

El servei de manteniment, a l’espera d’una nova licitació

Interior va rescindir el contracte pel servei de manteniment de vehicles objecte del procés judicial i va iniciar un nou procediment de licitació la passada tardor, segons ha explicat a Verificat l’àrea de premsa del departament. El procés, però, va anul·lar-se abans de l’adjudicació atès que dues de les persones que hi van intervenir van passar a tenir la condició d’investigades en el mateix cas, segons han explicat a Verificat les mateixes fonts.

El presumpte cas de corrupció va arribar als tribunals arran d’una informació reservada d’Interior, que l’exconseller Miquel Sàmper va elevar a la Fiscalia quan estava a punt de deixar el càrrec. Tal com ha confirmat a Verificat el departament de premsa, la denuncia dels fets, que havien passat sota el comandament del mateix Sàmper i del seu antecesor en el càrrec, va desembocar en l’actual procés d’instrucció. Un procés en què tant l’anterior com l’actual director de la DGPEIS, juntament amb altres càrrecs públics i el responsable d’Iturri a Catalunya, estan imputats

Actualment i a l’espera d’una nova licitació, “Iturri presta els serveis mínims i essencials”, assegura el departament, malgrat que reconeixen que, en alguns aspectes, com ara la tramitació de les ITV dels vehicles de Bombers, l’empresa no està complint amb les seves obligacions. 

Més enllà del cas que afecta als Bombers de Catalunya, l’empresa sevillana ja va ser condemnada el 2018 per abonar comissions a canvi d’adjudicacions a l’Ajuntament de Telde (Illes Canàries), una sentència que va ser ratificada pel Tribunal Suprem el 10 de desembre del 2020 (STS 670/2020). A més, el responsable d’Iturri a Balears i Catalunya, que ara també esta sent investigat al jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona, va ser declarat culpable per emetre factures falses en un altre cas a Palma de Mallorca fa quatre anys. 

Les dades

Aquest article ha estat elaborat en base a la informació sobre contractació d’emergència que està accessible a la web de contractació pública de la Generalitat de Catalunya i a les dades obtingudes per Verificat a través d’una Sol·licitud d’Accés a la Informació Pública (SAIP). Aquí podeu consultar la base de dades 1 amb els contractes i la base de dades 2 amb les pròrrogues contractuals lliurades a Verificat por l'administració catalana. 

La lectura de les dades

Les dades obtingudes a través de la SAIP han estat facilitades pel departament d’Economia i Hisenda i fan referència a tots els contractes que Iturri tenia vigents amb la Generalitat de Catalunya a data de 31 de desembre de 2021. Amb tot, Verificat va contactar amb el departament d’Interior per confirmar la vigència de dos contractes que havien estat rescindits a Iturri amb motiu de la causa judicial però que apareixen en el llistat lliurat. Interior va confirmar que, efectivament, no estàven en vigor i que la seva inclusió havia estat un error, raó per la qual no s’han comptabilitzat a l’article.

Evaluem la resposta a la sol·licitud

Baròmetre

Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya: 84/100 Verificat ha avaluat la gestió que el departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya ha fet de la Sol·licitud d’Accés a la Informació Pública (SAIP) en base a la metodologia desenvolupada en un informe monogràfic sobre aquesta qüestió i aplicat als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El departament ha obtingut 84 punts sobre 100, la segona millor qualificació concedida fins ara per Verificat (la primera va ser per la gestió que va fer el Servei Català de la Salut, també depenent de la Generalitat). En aquest cas, l’administració catalana ha lliurat la informació satisfactòriament en fons i forma i dins dels terminis establerts per llei. A més, el departament ha respost alguns dubtes sobre la informació lliurada. La manca d’una notificació de recepció he estat l’únic dèficit detectat durant tot el procés.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona