Només una de cada cent persones amb coronavirus notifica el seu positiu a l’aplicació espanyola de rastreig, segons un bot que comparteix a Twitter les dades de positius de coronavirus que es reporten a través de l’app Radar COVID. L’aplicació de rastreig de casos està integrada a tot l’estat des del 27 d’octubre, després que la posés en marxa Catalunya, l'última comunitat autònoma que faltava. Totes les dades es poden consultar a @RadarCOVIDSTATS, un compte creat per Pedro José Pereira, un enginyer de dades i electrònica que ha elaborat una base de dades d’accés lliure i públic. És l’única manera que hem trobat per avaluar l’impacte de l’aplicació, ja que el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, responsable de l’eina, deriva la responsabilitat de les xifres a les comunitats autònomes, les encarregades de posar en marxa l’eina creada pel Govern espanyol. L’única que ha donat xifres a Verificat és La Rioja que, fins al dia 22 d’octubre, havia reportat per aquesta via 95 positius de Covid-19. El ministeri no confirma ni desmenteix les dades de @RadarCOVIDSTATS.
#RadarCOVID – [email protected]
— Radar STATS (@RadarCOVIDSTATS) October 29, 2020
Countries: ES
Today:
- Uploaded TEKs: 1847 (+0 last hour)
- Shared Diagnoses: ≤333 (+0 last hour)
- Usage Ratio: ≤1.78%
Last 7 Days:
- Shared Diagnoses: ≤1225
- Usage Ratio: ≤1.05%
Info: https://t.co/ThFz11geHy pic.twitter.com/w9p81x5aVJ
Fins al 30 d’octubre, les dades eren únicament d’Espanya, però des del dia 31, Radar COVID s’ha integrat amb altres aplicacions europees i ara les xifres que ofereix el bot no distingeixen entre els països d’origen. En aquest article ens centrarem en les dades i el funcionament de @RadarCOVIDSTATS abans del 31 d’octubre. Cal tenir en compte que les xifres de contagis són a nivell espanyol, però que les comunitats autònomes s’han anat connectant a l’aplicació de manera progressiva (l’última va ser Catalunya fa només uns dies). El percentatge de positius comunicats a través de l'aplicació ha anat augmentant entre principis de setembre i finals d'octubre fins a apropar-se al 2%.
Agafant les dades de positius del Ministeri de Sanitat, hem reproduït la metodologia de @RadarCOVIDSTATS i hem calculat quin percentatge de positius es van comunicar a l’aplicació els dies previs a la integració de Madrid (entre que es va integrar el País Basc i que ho va fer la Comunitat de Madrid) descomptant els positius que hi va haver a Madrid i a Catalunya, dues de les comunitats amb més casos, però on la ciutadania encara no podia reportar els seus positius a l’aplicació. Hem restat del total de casos notificats cada dia els casos de Madrid i Catalunya (consultats als informes diaris del ministeri) i hem calculat la mitjana mòbil dels últims set dies (igual que fa @RadarCOVIDSTATS).
La Comunitat de Madrid tenia codis per repartir entre els positius des del 2 de setembre, però no va implementar l’aplicació fins al 8 d’octubre, després d’una prova pilot a Guadarrama. Per la seva banda, Catalunya es va integrar al Radar COVID a principis d’octubre, però no va completar la connexió i començar a distribuir codis fins a finals de mes.
Com funciona l’aplicació?
Comunicar un positiu al sistema permet que l’app avisi les persones amb qui el positiu diagnosticat ha estat en contacte estret durant els últims catorze dies, és a dir, a una distància menor a dos metres i durant més de 15 minuts. Els dispositius mòbils s’intercanvien les dades per Bluetooth.
Radar COVID genera una clau aleatòria diària (el TEK) per cada dispositiu que se l’instal·la. D’aquest TEK en deriven els anomenats identificadors de balises Bluetooth (RPI), que es renoven cada 10-20 minuts. Quan dos mòbils coincideixen a una distància i durant un temps que podria comportar un contagi en cas de positiu, s’intercanvien els RPI i els guarden durant catorze dies. Si posteriorment una persona comunica el seu positiu per Covid-19, haurà d’introduir un codi a l’aplicació i aquesta enviarà una notificació a totes les persones amb qui hagi coincidit les últimes dues setmanes alertant-les que es poden haver contagiat. Perquè això funcioni cal que el Bluetooth estigui activat als dos dispositius.
Els càlculs de @RadarCOVIDSTATS
"Els TEKs només es comparteixen al servidor quan l'usuari introdueix el codi després d'una PCR positiva", explica Pereira. Per estimar el total de diagnòstics compartits (de positius comunicats) a l’aplicació, @RadarCOVIDSTATS utilitza els TEKs que s’han afegit al servidor cada dia i que s’han generat el dia anterior. Aquest mapa de calor ho representa: a cada fila hi ha els nous TEKs afegits al servidor cada dia i, a les columnes, segmentats per la data de generació del TEK. Totes les dades de @RadarCOVIDSTATS es poden consultar en aquesta graella.
Els TEKs provenen del mateix servidor al qual es connecta Radar COVID i que l’aplicació fa servir per funcionar, explica Pedro José Pereira a Verificat. Els TEKs del 30 d’octubre, per exemple, es poden descarregar aquí.
Com que els TEKs, com hem dit, són identificadors diaris, una persona que comparteix el seu diagnòstic positiu pot pujar un TEK (si s’acaba d’instal·lar l’app) o fins a catorze (si la té activa des de fa temps) i acaba de rebre el diagnòstic. Per tant, 1.847 TEKs, poden ser 132 diagnòstics de 14 TEKs o 1.847 diagnòstics d'1 TEK. Per aquest motiu, per estimar quants positius es comuniquen a l’aplicació es fan servir només els TEKs amb data de generació del dia anterior; d’aquesta manera hi ha un únic TEK per cada diagnòstic i s’eviten duplicitats. Aquest era el sistema fins al 30 d’octubre; a partir d’aleshores, i per unificar el recompte amb els altres països, s’agafen de referència els TEKs generats dos dies abans.
Pedro José Pereira insisteix que el que fa són aproximacions perquè les seves dades depenen de dos factors que no pot controlar. En primer lloc, de si s’afegeixen TEKs artificials, que podrien fer augmentar l’estimació de diagnòstics compartits. Pereira, però, veient el que ha passat a altres països creu que no s’estan fent servir; Suïssa no ho fa i Alemanya ho ha deixat de fer. També depèn de la versió de l’API que utilitzi l’aplicació; els mòbils amb un sistema operatiu iOS pugen el diagnòstic en dues tandes i, per tant, es conta dues vegades. En qualsevol cas, les seves estimacions són a l’alça. És a dir, si un dia s’han reportat 100 casos, vol dir que se n’han reportat com a màxim 100 i, en cas que algun TEK estigui duplicat, el recompte i el percentatge sobre el total seria menor.
La proporció de positius
Per saber quin percentatge del total de positius es comuniquen a l’aplicació, @RadarCOVIDSTATS agafa com a referència la base de dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, que s’elabora a partir de les estadístiques del Ministeri de Sanitat. En el cas de l’actualització que fa el ministeri, cal tenir en compte la diferència que hi ha d’un dia per l’altre en la columna de casos totals; aquests són els casos notificats el dia previ, que no són el mateix que els casos diagnosticats el dia previ. Segons explica a Verificat el departament de premsa del ministeri, el decalatge es produeix per part de les comunitats autònomes quan introdueixen les dades al sistema d’informació epidemiològica Sivies, on s’han d’introduir les dades individualitzades, una per una, amb totes les seves variables.
@RadarCOVIDSTATS calcula una mitjana mòbil de set dies; cada dia se sumen les dades dels set dies anteriors i es divideixen entre set. Ho fa així perquè el ministeri no comunica dades els caps de setmana i això fa que hi hagi un pic de casos els dilluns (que vénen del dissabte i del diumenge).
La informació del govern espanyol
L’anàlisi de les dades dels contagis que es comuniquen a Espanya a través de Radar COVID es pot fer gràcies a aquesta iniciativa, ja que el govern espanyol no fa públics, de moment, aquests números. A Europa, però, sí que ho fan, per exemple, Suïssa o Itàlia.
El que sí que va fer l’executiu de Pedro Sánchez va ser alliberar el codi de l’app, que permet investigar i entendre el seu funcionament intern. D’aquesta manera, la ciutadania i els experts (que ho havien demanat feia temps) poden auditar l’aplicació. El codi es pot consultar a GitHub.
El código de #RadarCOVID ya es público para que cualquiera pueda comprobar cómo funciona la app y que no hay recogida ni uso de dato personal alguno
— S.E. Digitalización e Inteligencia Artificial (@SEDIAgob) September 9, 2020
🏷️ Licencia: Mozilla Public License 2.0
🔗 https://t.co/tuqjaNKG5T
----
L'enginyer informàtic Josep Maria Ganyet ens ha ajudat elaborar aquesta informació.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona