La Generalitat ha comprat 15 termòmetres per cada 1.000 alumnes

La Generalitat ha comprat 15 termòmetres per cada 1.000 alumnes

El Departament d’Educació de la Generalitat ha hagut de comprar material de prevenció per fer front al curs escolar enmig de la pandèmia del coronavirus. Ha necessitat mascaretes, guants, pantalles de plàstic, litres de gel hidroalcohòlic i, també, termòmetres per prendre la temperatura a l’alumnat a l’entrada de l’escola. I per tots els centres educatius públics catalans la Generalitat ha comprat 15.000 termòmetres. Això dona una xifra d’un termòmetre i mig per cada cent alumnes o, dit d’una altra manera, quinze termòmetres per cada mil estudiants.

El Departament ha fet dues compres amb un cost total de 325.750 euros, que es poden consultar a la plataforma de contractació pública. La primera va ser de 5.000 termòmetres a l’empresa TotalCare Europe, S.L. per un valor de 149.250 euros (29,85 euros per unitat) i la segona, de 10.000 termòmetres a l’empresa Puente China España Comercio, S.L. per 176.500 euros (17,65 euros per unitat). En aquest darrer cas, el contracte té un preu d'adjudicació superior perquè incloïa altres productes.

Segons explica a Verificat la cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Educació, amb la primera compra es va poder distribuir un termòmetre per cada centre de cara a l’inici de curs el 14 de setembre. Amb la segona compra, "es van distribuir tres termòmetres més a tots els centres docents públics". La distribució i lliurament va començar l’1 d’octubre i es va allargar durant uns dies.

Tots aquests termòmetres eren, segons el mateix Departament, pels centres docents públics. Per fer la ràtio de termòmetres que s’han comprat per cada mil estudiants, hem utilitzat la xifra de 992.297 alumnes, que surt de la suma dels 49.536 de primer cicle d’infantil del curs passat, els 48.814 d’escoles oficials d’idiomes i els 65.694 d’educació d’adults del curs 18/19 i els 828.253 de la resta d’etapes i ensenyaments. Totes les dades són les més recents i actualitzades disponibles.

El Departament d’Educació, en la resposta a Verificat, considera que "amb els quatre termòmetres que s’han lliurat fins al moment als centres públics resten cobertes les necessitats de tot el curs escolar" i, per tant, de moment no té la previsió de comprar-ne més.

Qui ha de prendre la temperatura?

Els protocols de coronavirus a les escoles parlen de la temperatura de l'alumnat en dos sentits. Per una banda, el protocol publicat a l’agost afirma que les famílies "han de verificar que els infants no presenten [...] una temperatura superior al 37,5ºC". Tanmateix, les mesures pels centres educatius preveuen que l’entrada sigui esglaonada, en franges de deu minuts, i que els centres facin "un control diari de la temperatura als alumnes".

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona