Eulen va cobrar 5,5 milions d’euros el 2019 per la gestió de les residències que la Generalitat li ha retirat

Eulen va cobrar 5,5 milions d’euros el 2019 per la gestió de les residències que la Generalitat li ha retirat

Eulen, l’empresa multiserveis que ha perdut la gestió de les residències barcelonines Bertran i Oriola i Mossèn Vidal i Aunós per presumptes irregularitats en l’atenció als ancians, va cobrar 5,52 milions d’euros de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família pels serveis prestats en aquests dos centres el 2019, segons les dades publicades al web de contractació pública de la Generalitat de Catalunya (Mossèn Vidal i Aunós i Bertran i Oriola).

En total, l’empresa, amb presència a 14 països, tenia contractes per 18,8 milions d’euros el setembre del 2019, la majoria per la gestió de residències i centres de dia, una xifra calculada a partir de les dades aportades per la Generalitat a Maria Sirvent, diputada de la CUP, en resposta a una sol·licitud d’informació. Eulen gestionava set de les 47 residències de gestió delegada i ara n'hi queden cinc, d'acord amb el departament de premsa d’Afers Socials.

La retirada de la gestió, que es farà efectiva el proper 15 de juliol, és una mesura cautelar que es mantindrà fins que la Inspecció de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya resolgui els expedients oberts contra l’empresa per set infraccions que considera “greus” i “molt greus”. Fundació Bellaterra i Germanes Hospitalàries són les entitats que prendran el relleu i es faran càrrec dels dos centres a partir de la setmana vinent. 

Un contracte de 2,48 milions d’euros i un altre per valor de 3,04

Dels 5,52 milions d’euros contractats en relació a les dues residències, 2,48 van adjudicar-se el 12 de febrer de 2019 per cobrir la gestió del centre Bertran i Oriola fins a l’1 de gener d’aquest any, mentre que els 3,04 restants, amb data del 28 de març de 2019, tenien el mateix període de vigència.

Documents del web de contractació pública

Eulen Servicios Sociosanitarios S.A., la filial d’Eulen dedicada al sector sanitari i els serveis socials que va beneficiar-se directament d’aquestes adjudicacions, va aconseguir una pròrroga dels dos contractes que la Generalitat acaba de suspendre. Verificat no ha pogut trobar suport documental acreditatiu, ni referències sobre l’import d’aquests contractes corresponents a 2020.

Infraccions i denuncia col·lectiva

Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, va explicar el dia 28 de juny en una entrevista a TV3 que les infraccions que hauria comès Eulen tenen a veure amb “no fer el seguiment de la medicació, no fer el seguiment postural, ni tampoc de l'activitat diària que han de fer els residents d'uns centres com aquests”.

Captura de pantalla d’una entrevista a Josep Ginesta realitzada a Els Matins de TV3

Maria José Carcelén, portaveu de la Coordinadora de Residències 5+1, va explicar a Verificat que els dos centres gestionats per la multinacional formen part de la trentena de residències l’actuació de les quals ha motivat una denuncia col·lectiva davant de la Fiscalia de Barcelona per part de prop de 180 familiars. "No se’ls va fer test, ni se’ls va portar a l’hospital" i quan, finalment, van arribar als centres hospitalaris, detalla Carcelén sobre l’atenció rebuda pels usuaris dels centres residencials, "molts estaven desnutrits".

Eulen, a través de la seva responsable de comunicació, va declinar donar la seva versió a Verificat sobre els fets denunciats. Tampoc va comentar detalls relatius als acords contractuals.

18,8 milions a finals del 2019

El grup Eulen, concretament les empreses Eulen S.A., Eulen Servicios Sociosanitarios S.A. i Eulen Seguridad S.A.Unipersonal, tenien 25 contractes i 14 pròrrogues en vigència el setembre de 2019, d’acord amb les dades obtingudes per la CUP. En total, el valor de la prestació d’aquests serveis va ser de 18,8 milions d’euros.

Eulen Servicios Sociosanitarios S.A. i Eulen S.A., amb 11,64 i 7,14 milions d’euros, respectivament, són les societats que es van endur la immensa majoria de l’import adjudicat, és a dir, tot llevat dels 391 euros (un import gairebé residual tenint en compte les dues xifres anteriors) que va cobrar la seva filial dedicada a seguretat.

Els 11,64 milions d’euros adjudicats a Eulen Servicios Sociosanitarios SA resulten dels dos contractes relatius a les residències Bertran Oriola i Mossèn Vidal i Aunós i de 14 pròrrogues contractuals. De fet, en el llistat de centres objecte de la pròrroga de la gestió per part d’Eulen figuren les residències de gent gran Serafí Casanovas de Sort, Font dels Capellans de Manresa i Comptes d’Urgell de Balaguer. A més, també s’inclou la llar-residència per a persones amb discapacitat d’Esplugues.

En la mateixa relació, es llisten el centres de dia per a gent gran de Rubí, el de la Maurina (a Terrassa), el de les Franqueses del Vallès, el de Badia del Vallès, el de Tremp, el de Granollers Centre, el de la Font Verda del mateix municipi i el centre de gent gran de Bellvitge.

Eulen Sociosanitarios SA també gestiona la residència Escoles Velles, de Flix, i Parc Serentill, a Badalona, d’acord amb les dades facilitades pel departament de premsa d’afers socials. 

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona