Els altres contractes de Ferrovial: 33,3 milions en serveis telefònics, obres, manteniment i neteja

Els altres contractes de Ferrovial: 33,3 milions en serveis telefònics, obres, manteniment i neteja

La multinacional Ferrovial, especialitzada en el sector de les infraestructures, el transport i els serveis de manteniment, té 25 contractes en vigència per un valor de 33,3 milions d’euros adjudicats per la Generalitat de Catalunya o a través d’organismes o entitats dependents d’aquesta administració, d’acord amb les dades facilitades per part del govern català a la diputada de la CUP Maria Sirvent a finals de juny i a les quals ha tingut accés Verificat.

A aquest total, s’haurien de sumar els 17,69 milions d’euros contractats a l’empresa el passat mes de maig per la via d’emergència en el marc de la pandèmia del coronavirus (concretament, a la seva filial Ferroser) per fer el seguiment dels contactes de persones contagiades per la Covid-19.

L’adjudicació del servei de seguiment va portar molta cua després que tant el Col·legi de Metges de Barcelona com la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària critiquessin la decisió d’externalitzar aquesta tasca en comptes de dotar de recursos humans i materials el sistema d’atenció primària. Amb tot i malgrat les promeses de marxa enrere llançades per la consellera de Salut, Alba Vergés, el contracte continua en vigor. No és el primer cop, però, que s’assenyala Ferrovial pel seu paper en l’àmbit de la contractació pública. De fet, el Tribunal Suprem va concloure el passat mes d’abril que l’empresa havia pagat comissions il·legals a canvi de l’adjudicació d’obres per part del govern català en el marc del Cas Palau durant una dècada i fins al 2019. 

15,55 milions per gestionar el servei telefònic del 061

Dels 33,3 milions que resulten del valor dels contractes i pròrrogues contractuals vigents amb les empreses del grup Ferrovial (en referència a Ferrovial Servicios, SA, Ferrovial Agroman SA, Ferroser Servicios SA, així com a la Unió Temporal d’Empreses Ferrovial Agroman SA-Cadagua SA), 15,55 corresponen al servei d’atenció telefònica sanitària 061. Aquesta adjudicació, amb una duració de dos anys, és la més cara i finalitza el proper 2 d’octubre.

La connexió a aquesta línea telefònica, que a principis de 2020 era de pagament, va passar a ser gratuïta a finals del passat mes de març arran de l’aprovació d’un paquet de mesures per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia i després que Ciutadans denunciés davant la Comissió Europea el fet que l’administració catalana recomanés de trucar a un número de pagament per atendre consultes sobre coronavirus.

Els altres contractes més cars

La segona posició en el rànquing dels contractes més cars de l’empresa és el que l’Agència Catalana de l’Aigua va signar amb la Unió Temporal d’Empreses Ferrovial Agroman SA-Cadagua SA per la redacció del projecte d’execució de les obres d'ampliació i remodelació de l'estació depuradora d'aigües residuals de Rubí, el Papiol i Sant Cugat del Vallès. Aquest contracte, amb un valor de 5,9 milions d’euros, finalitza l’octubre de 2021. El segueixen dues adjudicacions per 4,14 milions d’euros (aquesta classificació suma el valor dels contractes si hi ha coincidència tant en l’adjudicatari com en l’empresa adjudicatària) encarregades per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU. Es tracta de tasques de manteniment de diversos edificis públics com ara residències, centres cívics, centres de primària, casals i oficines de treball de la província de Tarragona i Barcelona.

Completen el llistat l’Institut Català de la Salut (ICS) i Vila Universitària SL, empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) dedicada al lloguer de béns immobles, que van adjudicar contractes per valor de 2,27 i 1,27 milions d’euros, respectivament. En el primer cas, es tracta d’un encàrrec pel manteniment i conservació d’instal·lacions del mateix ICS, mentre que la segona adjudicació fa referència al “servei de manteniment multitècnic de Vila Universitària”.

Les empreses que més facturen del grup Ferrovial

Pel que fa a la classificació de la facturació en funció de les empreses del grup Ferrovial (inclosa, com ja hem referit anteriorment, una unió temporal d’empreses –UTE–), Ferrovial Servicios SA encapçala el llistat amb 27,15 milions d’euros. La segueix, la UTE Ferrovial Agroman SA-Cadagua SA, amb 5,9 milions i, finalment, la filial Ferroser Servicios SA, amb 235.220,93 euros, i Ferrovial Agroman SA, amb 12.627,89 euros.

La major part dels contractes, concretament 22 dels 25, són per serveis relatius al manteniment o conservació d’instal·lacions, l’atenció telefònica o tasques de neteja i desinfecció, una partida que suposa 27,39 milions d’euros. La resta, 5,92 milions corresponen a obres d’enderroc, projectes d’ampliació o treballs d’instal·lació elèctrica.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona