Past Continuous: Integrant l’alfabetització mediàtica i informacional en l’ensenyament de la història

El projecte té com a objectiu integrar l’AMI a l’assignatura d’història als centres educatius

El projecte té com a objectiu integrar l’AMI a l’assignatura d’història als centres educatius

,

Amb l’objectiu d’integrar l’AMI a l’assignatura d’història als centres educatius, s’ha posat en marxa el projecte Past Continuous – Digital Information Literacy Innovating History School Curricula and Learning Delivery, finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, coordinat per la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de set entitats d’Espanya, Itàlia, Grècia i Hongria, així com tres centres educatius i experts en didàctica de la història, alfabetització mediàtica i fact-checking.

L’AMI és una competència transversal que es treballa des de moltes àrees. Aquest projecte ofereix una aproximació única a l’assignatura d’història, proporcionant als docents recursos per integrar l’AMI en els seus currículums. Mitjançant recerques, enquestes, formació per a professorat i pilots locals, el projecte oferirà tres resultats principals: 

  1. Guia per al professorat

Es crearà una guia amb una metodologia innovadora i eines per integrar les lliçons d’història amb l’AMI, ajudant el professorat a guiar el desenvolupament de competències de l’alumnat.

  1. e-Learning per a l’alumnat

Es desplegarà una eina digital innovadora que combini l’ensenyament de la història amb l’alfabetització mediàtica. L’alumnat aprendrà a identificar notícies falses, verificar fonts d’informació i entendre els processos de desinformació mitjançant qüestionaris d’autoavaluació. 

  1. Past Continuous Guidelines

Es publicarà una guia per transferir la innovació de les metodologies i activitats en l’àmbit europeu, amb recomanacions per integrar l’ensenyament de l’AMI en els currículums nacionals. Aquesta guia garantirà la sostenibilitat del projecte i la seva expansió a altres centres educatius i universitats d’Europa.

Verificat integrarà la metodologia del fact-checking en l’ensenyament de la història, no només per analitzar la desinformació actual, sinó també per oferir una mirada crítica cap a la propaganda i les narracions històriques manipulades. La idea és ajudar l’alumnat a posar-se les ulleres Desfake per examinar la història i identificar la manipulació informativa que pot haver existit en el passat i en el present.

El suport de la Comissió Europea per a la producció d’aquesta publicació no constitueix una aprovació dels continguts, els quals reflecteixen únicament les opinions dels autors, i la Comissió no es pot fer responsable de cap ús que es pugui fer de la informació que conté.