Benvinguts a Verificat!

Avui, 2 d'abril del 2019, coincidint amb el Dia Internacional del Fact-Checking, neix Verificat, la primera plataforma contra la desinformació de Catalunya. Verificat és un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que posa la lupa a les declaracions dels polítics i combat el 'soroll' que circula a les xarxes socials. Ens inspirem en diverses plataformes de l’International Fact-Checking Network per llençar una proposta amb un accent 100% català, feta des de i sobre Catalunya. 

Perquè la propagació de la desinformació s’ha convertit en una amenaça per a la democràcia arreu del món i Catalunya no n’és una excepció, especialment enmig de la polarització generada al voltant del procés independentista. El nostre objectiu serà desemmascarar les falsedats sense distinció del colors polítics a través d’una metodologia clara i transparent i ajudats per les tècniques del periodisme de dades i les noves tecnologies.

El nostre primer repte seran les eleccions municipals de Barcelona del proper 26 de maig. Des d’ara i durant tres mesos, dedicarem tots els nostres esforços a verificar si les declaracions dels candidats a l’alcaldia i les primeres setmanes post-electorals es basen en fets i xifres reals. En paral·lel, intentarem detectar i desmentir el 'soroll' propagat a les xarxes socials en l’àmbit català. 'Soroll' és la forma com definim les popularment conegudes com fake news, incloent textos, fotografies, memes o qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular l’electorat.

Però no podem fer-ho tot sols.

Volem que Verificat es converteixi en un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana, un punt de trobada i una referència per a periodistes i els seus mitjans de comunicació, organitzacions de la societat civil i qualsevol entitat que comparteixi la nostra preocupació per la desinformació. Necessitem el vostre altaveu.

I també et necessitem a tu.

Tu també ets Verificat. Si tens dubtes sobre qualsevol contingut que t’ha arribat o has llegit, si no t’agrada que et manipulin, suma’t al nostre projecte. Ajuda’ns a identificar quines mentides s’estan fent virals enviant-nos els textos, imatges o soroll sospitosos al nostre número de Whatsapp (666 38 26 94) i ajuda a frenar la desinformació compartint les nostres verificacions amb els teus familiars i amics.

Segueix-nos a Facebook, Twitter, Instagram i Telegram.

Lluitem junts contra la desinformació! Tots hi guanyem.