Que el rècord més gran per calor al planeta es produís el 1913 no significa que l’escalfament global no existeixi

Que el rècord més gran per calor al planeta es produís el 1913 no significa que l’escalfament global no existeixi


Wikipèdia

Què s’ha dit?

Que ens dirigim a un “període de refredament” i que un dels motius és que des del 1913 no es produeix un rècord absolut de temperatures.

Què en sabem?

És cert que el rècord màxim de temperatura es va registrar el 1913, quan van arribar als 56,7 °C a la Vall de la Mort, als Estats Units. Això no vol dir que no hi hagi escalfament global: les temperatures mitjanes globals han augmentat una mitjana de 0,2 °C per dècada

Un pòdcast amb més de 500 reproduccions a iVoox i presència en altres plataformes d'àudio com Castbox ha dedicat un programa a assenyalar que hi ha indicis de què ens dirigim cap a "una època de refredament", i que un d'ells és que el rècord de temperatures màximes "no s'assoleix" des del 1913.

És ENGANYÓS. Sí, el rècord oficial de temperatura màxima mai mesurada al planeta Terra va tenir lloc el 1913 a la Vall de la Mort (EUA), fa 109 anys. Tot i això, que el món no hagi tornat a registrar de forma oficial una temperatura tan alta no implica que no hi hagi escalfament global, ni molt menys que anem cap a un refredament.

Els rècords de calor s'estan produint a tot arreu del planeta i són, tal com assenyala un informe recent de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), deu vegades més freqüents a l'última dècada que els rècords del fred, així com tres vegades més freqüents en la darrera dècada del que seria esperable.

El rècord de calor des del 1913 no s'ha assolit, i han passat 109 anys

És cert que el rècord oficial de temperatura màxima a la Terra des que hi ha registres data del 1913. L'ostenta una estació meteorològica ubicada en una zona desèrtica de Califòrnia, als Estats Units, coneguda com la Vall de la Mort. L'estació està ubicada a 55 metres per sota del nivell del mar, en una zona que arriba a unes temperatures extremadament altes a l'estiu. Aquell 10 de juliol, el termòmetre va marcar 56,7 °C, xifra que l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha considerat de rècord absolut de màximes al món.

Però el fet que el rècord de temperatura màxima del planeta Terra des que hi ha mesures es mantingui des de fa 109 anys, no vol dir que no hi hagi canvi climàtic, ni que sigui una "evidència" de què anem "cap a una època de refredament", com assenyalen al pòdcast. L'augment de les temperatures ha quedat àmpliament constatat als informes de l'IPCC, l'entitat científica líder sobre canvi climàtic, on el grup d'experts assenyala que "l'escalfament induït per l'home va assolir aproximadament 1 °C (probablement entre 0,8 °C i 1,2 °C) per sobre dels nivells preindustrials (al voltant de 1850) el 2017, augmentant a 0,2 °C (probablement entre 0,1 °C i 0,3 °C) per dècada". 

A Espanya, l'Aemet ja va destacar en una anàlisi publicada el 2021 que “entre el 2012 i el 2021, per cada rècord de dia fred, hi ha 10 rècords de dia càlids”, i una anàlisi posterior va indicar que “el 2022 portem 6 rècords de dies càlids davant a 2 de dies freds”, cosa que significa que aquesta “major freqüència de dies càlids és coherent amb l'escalfament observat en les darreres dècades”.

En una altra anàlisi que data del 2019, l'agència també va destacar que, des del 1984, s'havia “duplicat el nombre de dies a l'any que se superen els llindars de temperatura d'onada de calor a la Península”, mentre que els episodis freds “s'han reduït un 25%”.

Cal recordar que el mesurament de les temperatures globals no es fa només a través de les estacions meteorològiques situades sobre la superfície terrestre, sinó que, tal com indica l'Institut Grantham de l'Imperial College, centre britànic que estudia el canvi climàtic, aquestes poden prendre's des de vaixells, boies, satèl·lits, etc.

Rècords en permanent revisió

No sempre s'ha considerat el de la Vall de la Mort el rècord més gran de temperatures màximes registrat. “Fins al 2012, s’havia mantingut com el rècord oficial dels 58°C, al desert de Líbia, a la localitat de l'Azizia”, assenyala Verificat Rubén del Campo, meteoròleg i portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). L'expert explica que el rècord va durar 90 anys, però va quedar invalidat fa una dècada "perquè el registre era clarament inconsistent amb la situació meteorològica i amb les dades d'estacions relativament properes".

De fet, l'actual rècord de 56,7°C ja ha estat posat en dubte per certs meteorològics com Christopher Burt, un meteoròleg de la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA). Burt va publicar una anàlisi informal l'any 2020 en què assenyala que el rècord de la Vall de la Mort ha de ser qüestionat, ja que, segons ell, la situació meteorològica general sembla que per si sola no és capaç d'explicar aquestes temperatures tan altes aquell dia, així com assenyala que altres estacions properes marquen valors clarament més baixos. Amb tot, l'OMM continua donant el rècord de 56,7 °C per vàlid.