Sí, té sentit vacunar-se encara que el virus muti

Sí, té sentit vacunar-se encara que el virus muti

Ens heu preguntat si té sentit continuar vacunant-se si el virus continua mutant i sorgeixen variants com la britànica o la brasilera. La veritat és que sí: que sorgeixin noves variants no vol dir que totes afectin l'efectivitat de les vacunes (de fet, la majoria de variacions no ho fan), i en el cas que ho fessin, es poden adaptar les injeccions per a evitar que perdin eficàcia.

Que un virus muti és natural. El SARS-CoV-2, com qualsevol altre virus, ho fa constantment perquè comet alguns errors al moment de replicar el seu material genètic. “Les mutacions (o canvis) poden ocórrer a l'atzar en qualsevol de les 30.000 bases, o nucleòtids, que componen el seu genoma”, indica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

En el cas dels coronavirus, com el SARS-CoV-2, la mutació és bastant freqüent: s'estima que ho fa unes dues vegades al mes. “S'han descrit centenars de variants. La gran majoria d'aquestes variants són ‘innocents’”, assenyala Sarukhan. No obstant això, unes poques sí han suposat major motiu de preocupació; formen part del que els científics anomenen variants of concern (VOC, en anglès): “La B1.1.7, descrita a Gran Bretanya, la B1.351 descrita a Sud-àfrica, la P.1 (al Brasil), la variant índia i altres dues descrites a Califòrnia i Nova York comparteixen algunes mutacions en la proteïna Spike que s'ha vist que poden augmentar la seva capacitat de transmissió, la seva letalitat i/o la seva capacitat d'escapar a la immunitat natural o mediada per vacunes”.

La variant índia

Tal com assenyala Sarukhan, “els assajos clínics i la vacunació a gran escala —centenars de milions de persones vacunades a tot el món— indiquen clarament que les vacunes protegeixen molt eficaçment contra formes greus de la malaltia, fins i tot en persones infectades amb les noves variants”. En el cas de la variant índia, “de moment no existeix evidència des del terreny que redueixi l'eficàcia de les vacunes”, conclou Sarukhan, qui cita un pre-print (un estudi que encara no ha estat revisat per revistes científiques), i que apunta al fet que tant Covishield com Covaxin “encara són capaces de neutralitzar la variant índia”. La recerca recalca que “s'observa una lleugera reducció en l'activitat neutralitzador”, és a dir que es necessita un nivell d'anticossos més alt per a combatre aquesta variant.

Els fabricants de vacunes estan actualment desenvolupant alternatives per si de sobte sorgeix una nova variant que sigui prou diferent perquè les vacunes perdin el seu efecte. Redissenyar les injeccions per a ajustar-se a noves soques no és una cosa nova ni extraordinari: cada any, les injeccions contra la grip són redissenyades perquè les antigues es queden obsoletes.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona