Què passa si em contagio de covid-19 just després d’haver rebut la primera dosi de la vacuna?

Què passa si em contagio de covid-19 just després d'haver rebut la primera dosi de la vacuna?

Ens heu preguntat a través del nostre Consultori d'Instagram quines són les alternatives per a una persona que després de rebre la primera dosi de la vacuna, per la raó que sigui, dóna positiu en un test de covid-19. Rebrà la segona injecció si ja li han donat cita o haurà d'esperar? És indiferent? Ho investiguem.

A mesura que avança la campanya de vacunació mundial, també s'observa un increment de casos en els quals els vacunats donen positiu en covid-19. Era previsible: les injeccions compleixen la funció d'evitar en la immensa majoria dels casos morir de covid-19 o cursar quadres greus de la malaltia, però en cap cas la infecció.

Cal recordar que, quan una persona s'infecta després de la vacuna, no s'està reinfectant (un esdeveniment molt poc habitual), sinó que està tenint lloc el que es coneix com breakthrough infections o “falles vacunals”. En aquests casos, el que passa és que la immunitat generada no és tan elevada com si tinguéssim dues dosis, i per tant, el risc de contreure el virus és més alt.

A més a més, segons indica Adelailda Sarulkhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, “les dades més recents (taula 4) mostren que una sola dosi de la vacuna —tant de Pfizer com d'AstraZeneca— protegeix molt menys davant [la variant] delta que davant [la variant] alpha” i que “són necessàries les dues dosis per a aconseguir una protecció comparable”. Aquesta és una dada a tenir en compte en un context com l'actual, en el qual la variant delta cada vegada s'estén més pel territori espanyol, i on estem experimentant un augment de la incidència en tots els grups poblacionals (també en aquells que majoritàriament ja han rebut la pauta completa).

Què passa en aquests casos?

La resposta del Ministeri de Salut és bastant clara: “Si és una persona major de 65 anys, s'esperarà que es recuperi i acabi el període d'aïllament i s'administrarà la segona dosi, sempre que hagi passat almenys el període establert entre dosis”. En canvi, si és una persona de 65 anys o menys, “s'esperarà 6 mesos per a completar la pauta de vacunació amb l'administració de la segona dosi”. No obstant això, el Departament de Salut de la Generalitat ha decidit reduir el període d'espera en aquest darrer grup d'edat: només caldrà que esperin dos mesos per completar la vacunació.

La raó d'aquesta mesura “és doble”, indica Sarukhan. “D'una banda, les persones grans tendeixen a desenvolupar una resposta immune menys forta (i probablement menys duradora), ja sigui per vacunació o per infecció natural, i d'altra banda, són més vulnerables a morir per la malaltia si és que s'infecten”.

En canvi, segueix, “les persones per sota dels 65 anys tenen una resposta immune més robusta. S'ha vist que en aquest grup poblacional la immunitat natural dura almenys entre sis i nou mesos (probablement anys), per la qual cosa es considera que, entre la immunitat de la primera dosi i la immunitat natural per la infecció, estan protegits almenys durant 6 mesos”, conclou.


Actualització

L'article s'ha modificat a 12 d'agost del 2021, després que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya comuniqués en nota de premsa que el termini de vacunació de persones contagiades amb la covid-19 es reduïa de 6 a 2 mesos després del diagnòstic positiu.

Tenim un favor a demanar-te! Un petit favor per a una causa molt gran.

3 de cada 4 joves no té la formació crítica per navegar a Internet de forma crítica. Hi volem posar solució.

Per això hem llançat un crowdfunding per desenvolupar la plataforma digital Desfake, per compartir eines educatives amb el professorat d'educació secundària.

La bona notícia: l'Ajuntament de Barcelona duplicarà cada aportació a la nostra campanya que, a més a més, desgrava de l'IRPF. És a dir, que amb una petita ajuda de part teva pots fer una enorme diferència.

Però hi ha més: com a recompenses oferim cursos individuals, o per a AFAs, o fins i tot pots regalar 4 hores de taller a un col·legi a Catalunya.

T'hi sumes?

Tens tota la informació aquí


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.